Fizetésképtelen cég vett részvényeket?

Nem csak az a kérdés, hová lett az a 286,6 millió forint.

Tóth László Levente
2016. 09. 15. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valóban volt pénzmozgás a felszámolás alatt lévő O-Nádor Kft. hongkongi részvényvásárlása során, akkor fedezetelvonás történt – állították a lapunk által megkérdezett jogászok az általunk megírt történet kapcsán. Az alvállalkozóit cserbenhagyó generálkivitelező tehát – amely így megbízóját, a kormány stratégiai partnerének számító Le Bélier Zrt.-t is hírbe hozta – hiába kötött szerződést a 2014. szeptember 26-án alapított Stroi Marketing & Consulting Limited tőzsdén nem jegyzett hongkongi társasággal 156 ezer, összesen ötmilliárd forint értékű részvénycsomagjának megvásárlására, az ügylet semmisnek tekinthető. És az az ügylet is semmis, amelyben az O-Nádor Kft. a cég részvényeinek egy részéért 637 millió forintot kifizetett.

A jogászok felhívták a figyelmet arra, hogy ekkora összeg kifizetése a cég házipénztárából nem életszerű, nem beszélve arról, hogy technikailag is nehézkesebb megoldás, mint a banki utalás. Ugyanakkor – tették hozzá – magyar tulajdonosa is lehet vagy lehetett a hongkongi cégnek. A jogászok szerint azonban kérdés, hogy a magyar nyomozó hatóság, miután cikkünk megjelenése után titkosította az ügyet, végére jár-e a történteknek. Abban mindegyikük egyetértett, hogy a cég részvényvásárlása – akkor, amikor 36 alvállalkozónak 286,6 millió forinttal tartoznak – enyhén szólva gyanúsnak tekinthető.

Különösen annak a fényében, hogy egy karcagi óvoda felújítását 2014 szeptemberében az O-NádorKft.-nek abba kellett hagynia, az önkormányzat részéről is tapasztalt finanszírozási nehézség miatt. Dobos László karcagi polgármester ennek kapcsán lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az O-Nádorral közbeszerzési eljárás nyomán kötöttek vállalkozási szerződést 2013. november 15-én, a szerződött összeg 110 965 099 forint volt. A munka elkezdődött, de 2014 tavaszán a csapadékos időjárás következtében vis maior helyzet állt elő, felújítás helyett a lebontás mellett kellett dönteni. Új tervezési és engedélyeztetési eljárást folytattak le, amely már nem felújításáról, hanem újjáépítésről szólt. A kivitelező azonban érzékelhetően nem volt képes a beruházás befejezésére, maga is jelezte finanszírozási nehézségeit a megrendelőnek. Dobos László tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat új közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezővel valósította meg a terveket, s a megváltozott műszaki tartalom miatt költségkiegészítésre kényszerült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.