Örömhír a magyar bor szerelmeseinek

Kitűnő termést várnak, jó évjáratra számítanak az idén a borászok.

MTI
2016. 09. 12. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerint a tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk után sokat javíthat a szőlő minőségén a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás, így „szép borok” lesznek.

A balatonboglári borász elmondta, pár napja zenitet, rizlingszilvánit, pinot blanc fajtákat szüretelnek, és a héten kezdik meg a sauvignon blanc és a pinot noir szedését, következik majd a chardonnay, a szürkebarát, októberben pedig az olaszrizling, a cabernet-fajták és a merlot.

Tájékoztatása szerint országosan is jól haladnak a szüreti munkálatokkal. A HNT az idén 385 ezer tonnára becsüli a szőlőtermést; ez pedig – 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva – 2,7 millió hektoliternyi seprős újbornak felel meg.

Kisebb mennyiségű, de kitűnő borok készülnek majd a Balaton északi partján az idén – mondta a lapnak ifjabb Figula Mihály füredi borász. A szakember 40 százalékos terméskieséssel számol a fagyok és a jégesők miatt, de szerinte ami megmaradt a szőlőben, az egészen magas minőségű, persze ehhez napsütéses őszre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.