A brit jegybank kész elengedni az inflációt

A lépéssel munkahelyeket mentenének meg és lendületet adnának a növekedésnek.

MTI
2016. 10. 14. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Carney egy nottinghami lakossági rendezvényen kijelentette: a Bank of England nyáron, nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után – amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt – azzal számolt, hogy a következő néhány évben 400-500 ezerrel emelkedhet a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában a referendum okozta reálgazdasági sokk miatt.

Carney szerint azonban a Bank of England ennek elkerülésére és általában a sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.

A brit kormány jelenleg 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.