Az MNB feljelentette az MKB eladásáról író újságírót

Brückner Gergelyt, a Figyelő újságíróját üzleti titok megsértése miatt jelentették fel, mert az MKB-ról írt.

Szabó Dániel
2016. 10. 27. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank látszólag nagyon nem akarja, hogy bármi is kiderüljön az MKB Bank idei eladásáról: többedik kérésre sem adta ki az adásvételről szóló dokumentumokat, majd amikor jogerős bírósági ítéletek mondták ki, hogy nyilvánosságra kell hozni, a kormány gyorsan módosította a törvényt. De még érdekesebb, hogy a Magyar Nemzeti Bank feljelentette Brückner Gergelyt, a Figyelő magazin újságíróját, aki cikksorozatot írt az MKB eladásáról. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig büntetőeljárást indított a jegybank üzleti titok megsértése tárgyában tett feljelentése miatt – írja az Index.

Brücknert a múlt keddi kihallgatáson olyasmikről kérdezte a rendőrség, amikre újságíróként nem is kellene válaszolnia – például arról, hogy kik voltak a forrásai. De az újságíró azt is elmondta az Indexnek, hogy a kihallgatáson a Matolcsy György elnök által Lázár Jánosnak írt levélről is kérdezték. Ebben a jegybankelnök az MKB szörnyű pénzügyi helyzete miatt panaszkodik, és egy tőkeemelés szükségességéről beszél. Bár a konkrét feljelentést nem látta, az újságíró arra következtet, hogy az MNB a levél tartalmának ismertetését tekinti üzleti titok megsértésének.

Brückner az Indexnek elmondta, hogy a bíróság előtt az újságírók forrásvédelmére hivatkozott, valamint arra, hogy 15-20 forrással is beszélt egyik-másik cikknél, ezért nem emlékszik, hogy ez a konkrét információ kitől származott. De valójában a Matolcsy-levélből semmi nem derült ki a nyilvánosságnak, Brückner szerint az ismeretes volt, hogy a bank veszteséges.

Az eljárás a kihallgatást követően folytatódik, a rendőrség a bírónak indítványt tesz, hogy kötelezzék Brücknert, árulja el, ki volt a forrása. Az újságíró MKB-ról szóló cikkeiből többek között olyan dolgok derültek ki, hogy a bank egyik titkolt tulajdonosa valójában Szíjj László, aki az utóbbi években nagyon sikeres volt a kormányzati infrastrukturális közbeszerzések terepén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.