Csak egy pénztárgép jó a NAV-nak

Továbbra sem tudnak semmit a masszőrök az új kasszákról.

Horváth Attila
2016. 10. 15. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még mindig nem közölt velünk a tárca semmilyen részletet. Nem tudjuk, miként kell majd állami támogatást igényelni, vagy pontosan kitől kell a gépet rendelni – ha kell egyáltalán. Pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban azt ígérte, az elsők között fogja tájékoztatni az ágazatot, mert rengeteg kérdésünk volt” – mondta lapunknak Podhorszky Tibor, a Masszőrök Egyesületének elnöke. Korábban a masszőröket is az online pénztárgép bevezetésére kötelezett vállalkozói körbe sorolták, később viszont felvetődött, hogy talán mégsem kell ilyen berendezést használniuk. Podhorszky Tibor elmondta, korábban ígéretet kaptak a tárcától arra is, hogy átgondolják, az elektronikus számla majd kiváltja az online gépeket. Erről azonban továbbra sem kaptak informá­ciót, csak a sajtóból tájékozódnak.

A Világgazdaság közlése szerint megszületett a tárca döntése az új, kötelező online pénztárgépekről, de egyelőre csak az LA Pénztárgép Kft. kasszáit lehet megvásárolni támogatással. Mint írják, a szaktárca állami támogatást kínál a gépek beszerzésére abban az esetben, ha ezt januárig megteszik az arra kötelezettek. A segítség annyit jelent majd, hogy – típustól függően – a gép árának 40–55 százalékát is kifizeti a költségvetés, de csak akkor, ha az mindenben megfelel az új előírásoknak.

Várkonyi Gábor, az LA Pénztárgép ügyvezetője nem számít arra, hogy a piacon végig egyeduralkodók maradnak. Az előírások szerint januárig minden online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett szolgáltatónak vásárolnia kell egy adóhivatalhoz bekötött gépet. Hordozható gép esetén kell benne lennie GPS-nek, a normál gépnek képesnek kell lennie a megszemélyesítésre, azaz továbbadhatónak kell lennie. Az LA Pénztárgép Kft. közölte, az új rendeletnek megfelelő szoftvert minden felhasználó térítésmentesen kapja meg.

– Jó hír, hogy viszonylag idejében megjelent egy olyan eszköz, amelyet már elfogad a NAV, de néhány technikai részletet még tisztáznunk kell jövő héten a tárcával. Ezzel a géppel ugyanis nem lehet olyan bizonylatot adni, amely fogyasztóvédelmi szempontból megfelel az utasnak, ezért változtatni kell bizonyos számviteli szabályokon is – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette, ha ezeket az apró, de nem jelentéktelen részleteket sikerül mielőbb tisztázni az NGM szakembereivel, akkor a kamarák és az érdekképviseletek is bátrabban veszik majd ki a részüket a szélesebb körű tájékoztatásból, és a kollégák is elkezdik megvásárolni a gépeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.