Csillagászati fizetések a jegybanknál

A vezetők átlagosan hárommillió forintot visznek haza havonta, de a beosztottak sem panaszkodhatnak.

Hajdú Péter
2016. 10. 27. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta 1,2 milliárd forint bért és egyéb juttatást fizetett ki a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottainak idén szeptemberben – derül ki a jegybank honlapján megjelent tájékoztatóból. Ennek 14,5 százalékát, azaz 174,4 millió forintot az 58 vezető beosztású munkatárs – beleértve a Monetáris Tanács és a Felügyelőbizottság tagjait is – kapja, a maradék 1,03 milliárd forinton osztozik a mintegy 1400 alkalmazott. Vagyis a jól fizetett vezetők átlagosan hárommillió forintot visznek haza havonta, de a beosztottak sem panaszkodhatnak, hiszen átlagosan csaknem 730 ezer forintot rakhatnak zsebre különböző címen. Ez különösen annak ismeretében tűnik jelentős összegnek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legutolsó, augusztusi számai szerint a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset alig érte el 258 ezer forintot.

A jegybanki fizetésekről a Világgazdaság is ír. Cikkük szerint Matolcsy György nemcsak elérte célját, hogy ne csábíthassa el magas bérrel a pénzügyi szektor a jó szakembereket, hanem túl is teljesítette. A pénzügyi szektorban dolgozók átlagos keresete ugyanis 478 ezer forint, aminél – a vezetőket is beleszámolva – jóval többet, átlagosan hozzávetőlegesen nyolcszázezer forintot vihetnek haza a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottai. A cikk arra is rámutat, hogy amíg a pénzügyi szektorban 2013 óta 13 ezerrel csökkent az átlagos kereset, addig a jegybanknál három év alatt negyedével nőtt a dolgozók által hazavitt összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.