Egyre kevesebben uzsoráznak az országban

A legfrissebb hivatalos adatok szerint visszaszorulóban van az effajta csalások száma.

MTI
2016. 10. 14. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a napilapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt években egyre kevesebb alkalommal kellett nyomozni tisztességtelen kölcsönzés miatt. 2012-ben még 378 uzsoraügyet zártak le országszerte, 2013-ban pedig 320-at, egy évvel később 125-re csökkent az esetek száma, majd a mérséklődés tovább folytatódott. Tavaly 87 ügyet rögzítettek, idén pedig ennél is alacsonyabbra süllyedhet az esetszám: az idei féléves statisztika mindössze 11 már befejezett ügyről árulkodik.

A kormányzati lépések elérték céljukat, ennek bizonyítéka, hogy a korábbiak töredékére esett az uzsoraügyek száma, a változás látványos – kommentálta az adatokat a lap érdeklődésére a KDNP alelnöke. Rétvári Bence úgy fogalmazott: az uzsorázás a szegényebb, kiszolgáltatott rétegeket fenyegető egyik legveszélyesebb társadalmi-bűnügyi jelenség, visszaszorítása pedig csak összetett intézkedésekkel lehetséges.

A politikus rámutatott: a Büntető törvénykönyv 2011-es módosítását követő években a korábbiaknál több elkövető került rács mögé. A lebukás valós lehetősége sokakat elrettenthetett, így az elfogott uzsorások egy részének helyére nem léptek újabb elkövetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.