Folytatódik a kukaháború

A budapestiekkel fizettetné a kormány a vidéken keletkező veszteség egy részét.

Illés József
2016. 10. 21. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivennék a hulladékgazdálkodási törvény hatálya alól a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, így Budapesten a korábbi szabályok alapján működne a szemétszállítási díj megállapítása, a díjbeszedés és a kinnlevőség-kezelés – az erről szóló jogszabály-módosítás parlamenti felterjesztéséről jövő szerdai ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Szaniszló Sándortól, a közgyűlés MSZP-s képviselőjétől megtudtuk: Budapest nem hajlandó átadni a hulladékgyűjtésből származó bevételeit az állami kukaholdingnak, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy az részben a fővárosiaktól beszedett szemétszállítási díjakból finanszírozhassa a vidéki települések rezsicsökkentéssel veszteségessé tett hulladékkezelő cégeinek az életben tartását. A szocialista politikus elmondta, Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) nem tudott megállapodni Orbán Viktor miniszterelnökkel a szeptemberi találkozójukon. Így a tervek szerint egy hónapon belül ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a szemétszállítás körüli viták rendezése végett a felek.

Egyes források úgy tudják, a kormányzatnak változatlanul szándékában áll a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t az állami kukaholding felügyelete alá kényszeríteni. Ez pedig azzal járna, hogy az FKF gondoskodna továbbra is a fővárosiak szemetének az elszállításáról, de az állami céghez folynának be a bevételek, amelyből a kormányzati vállalat legalább 1,9 milliárd forintot a saját céljaira visszatartana. Vagyis a kormány ekkora összeget venne el a budapesti lakosságtól. Emlékezetes: a kabinet azzal fenyegette meg a fővárost, hogy elveszi az FKF környezetvédelmi engedélyét, ha októbertől nem hajlandó a nemzeti kukaholding számlájára utalni a bevételeit.

Szaniszló Sándor szerint öngól lenne a kabinet részéről, ha visszavonná az FKF működési engedélyét, mert ez esetben néhány napon belül ellepné a szemét a fővárost. Ezt pedig nehezen viselné a viszonylag magas szemétszállítási díjat fizető budapesti lakosság.

Érdemes megjegyezni: az állami kukacég hozzávetőleg fél évig nem tudta megoldani, hogy időben kiküldje a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak, amelyek hónapokat vártak országszerte a csekkekre. Az állami cég ugyanis nem rendelkezik saját számlázási rendszerrel. A bérszámlázás, amit az NHKV kierőszakolt a vidéki, zömében önkormányzati szemétszállító vállalatoktól, pedig törvénysértő megoldás – állítják szakértők. Az NHKV ugyanakkor több száz millió forintot költ az országos számlázási rendszere kialakítására. Ennek keretében pedig újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai is. Az Anetenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását a számlázási rendszer kiépítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.