Hiányzik a térerő a Kossuth téren

Csak az év végére állhat helyre a mobilszolgáltatás. Egy bontás okozza a gondot.

Bodacz Péter
2016. 10. 19. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül gyenge a beltéri mobiltelefon- és mobilinternet-lefedettség a budapesti Kossuth tér környékén lévő irodaházakban és a Parlament épületében is, a szolgáltatás helyreállítására pedig még hónapokat kell várni. Több olvasónk és lapunk munkatársai is azt tapasztalták, hogy a belváros hivatali negyedében komoly gondok vannak a távközlési szolgáltatásokkal, ráadásul az akadozás már egy hónapja észlelhető a Telekom, a Telenor és a Voda­fone hálózatán is.

Mint megtudtuk, a gondot az okozza, hogy a társaságok szeptember közepén kénytelenek voltak leszerelni bázisállomásaikat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) bontásra ítélt egykori székházának tetejéről, más megoldást pedig egyelőre nem sikerült találni a hálózati ellátásra. Ez pedig azért baj, mert a munkanapjaik jelentős részét valamely környékbeli irodaházban, minisztériumban töltő hivatalnokok havonta több ezer forintot fizetnek a technikai gondok miatt rossz minőségű szolgáltatásért, s a vállalati előfizetésekből is jelentős bevétele származik a szolgáltatóknak. Így a társaságoknál kerestünk választ arra, mikorra rendeződhet a helyzet, illetve hogy számíthatnak-e az ügyfelek valamilyen kompenzációra. Lapunk megkeresésére a Telekom azt közölte, hogy a kieső állomás által lebonyolított forgalmat más környező bázisokra terelték, ám ez a technológia sajátosságaiból adódóan nem jelent tökéletes megoldást, még dolgoznak az alternatív állomás létrehozásán. Az ügyfelek kompenzációjának kérdésére a cég nem reagált.

A Telenornál megtudtuk: az irodaházat gondozó Országgyűlés Hivatala június végén szólította fel őket a bázisállomás leszerelésére. Több hónapot vesz igénybe a berendezések új helyének kijelölése, engedélyeztetése és telepítése, ezért november-december környékére állhat helyre a szolgáltatás. – Az esetek túlnyomó többségében a beltéri telefon- és internetlefedettséggel lehetnek gondok, de teljes leállástól nem kell tartani. Jelenleg a környéken lévő, távolabbi bázisállomások fedik le a Kossuth teret – közölte a Telenor. A távközlési cég nem tervezi, hogy ügyfeleit kárpótolja a szolgáltatási zavarok miatt. Kerestük a Voda­fone-t is, de nem reagáltak érdeklődésünkre.

Az Országgyűlés Hivatalának közlése alapján a szolgáltatók időben értesültek a szükséges munkálatokról. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program igazgatója lapunknak elmondta, mindhárom céggel kora tavasszal kezdték meg az egyeztetést, a bontás határidejét többször is módosították, és végül szeptember közepén kellett leszerelni az állomásokat.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után reagált a Vodafone. A cég sajtóosztályán elmondták, az MTESZ székház bontásával együtt az ottani bázisállomásokat is le kellett szerelni. A Kossuth téren és a környékén nehéz megfelelő helyszínt találni új bázisállomásnak, és az engedélyeztetés, valamint a telepítés is sok időt vesz igénybe. „A Vodafone mindent megtesz azért, hogy a mobilszolgáltatás a nehézségek ellenére folyamatos legyen. Jelenleg a környéken található bázisállomásokra tereli át a mobilcég a forgalmat, végleges megoldást azonban a várhatóan november közepére elkészülő új bázisállomás fog jelenteni” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.