Ismét pénzt kapnak a görögök

1,1 milliárd eurót folyósítanak a helléneknek.

MTI
2016. 10. 10. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei pozitívan értékelték a nemzetközi hitelezők által meghatározott 15 pontos, többek között a nyugdíjrendszer, a bank- és az energiaszektor reformját érintő intézkedéscsomag sikeres görög teljesítését, amelynek köszönhetően le lehetett zárni a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálatát.

A miniszterek elismerték Görögország lépéseit adósságának kezelésére júliusban és augusztusban, ugyanakkor arra emlékeztettek, hogy Athénnak még be kell nyújtania a szeptemberre vonatkozó adatokat legkésőbb október végéig. Mindez megnyitná az utat az euróövezeti állandó mentőalap (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) igazgatósága előtt a következő, 1,7 milliárd eurós részlet jóváhagyásához, amelyet egy elkülönített számlán a hátralék befizetésére kell fordítani – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az eurócsoport miniszterei az ESM programja következő szakaszára figyelve arra szólították fel a görög hatóságokat, hogy gyorsítsák fel az intézmények munkáját a további szükséges szabályozások bevezetésére, hogy időben befejeződhessen a mentőcsomag második felülvizsgálata.

A következő részlet kifizetésének végső jóváhagyására leghamarabb október 24-én, az eurócsoport legközelebbi ülésén kerülhet sor – tették hozzá.

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik mentőcsomagról az Európai Bizottság, az EKB és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel.

Múlt héten ezren tüntettek Athén központjában a nyugdíjcsökkentés ellen. A tiltakozók közt voltak olyanok, akik bottal járnak. A rendőrség paprikasprét is bevetett ellenük, miután a demonstrálók megpróbáltak felborítani egy rendőrbuszt. A baloldali görög kormány ugyanis az idén a nemzetközi hitelezők és az IMF követelésére ismét csökkentette a nyugdíjakat, cserébe a pénzügyi mentőprogramért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.