Jobbik: Bírósághoz kell fordulni a CETA miatt

A párt szerint a szabadkereskedelmi megállapodás sérti az uniós jogot.

MTI
2016. 10. 11. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha az egyezmény jogilag nem felel meg az uniós jognak, akkor a politikai vita is meddő. Megjegyezte: az EU gyakorlata nem engedi, hogy párhuzamos bíróságok alakuljanak ki, emellett aggályos, hogy félre lehetne tenni a környezetvédelmi szabályokat.

Képviselőtársa, Bana Tibor szerint a Fidesz cinikus álláspontot képvisel, és úgy tesz, mintha mindent megtenne a nemzeti érdekek védelmében, holott a megállapodás veszélyezteti a nemzeti önrendelkezését, Magyarország környezet- és egészségvédelmi biztonságát.

Szerinte a kormánypártok feladják az ország gmo-mentességét, az állam-befektető vitarendezési mechanizmus pedig azt eredményezi, hogy multinacionális cégek beperelhetik a tagállamokat. Az egyezmény hátrányos a munkavállalóknak és a kis- és közepes vállalkozásoknak is – tette hozzá az ellenzéki politikus egy „Együtt sikerülhet! Állítsuk meg közösen a CETA-t és a TTIP-t!” feliratú molinó előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.