Jóval drágább lesz az idén a körte

Az átlagos termés felét sem sikerült betakarítani.

MTI
2016. 10. 21. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csengő Miklós sárospataki körtetermesztő a napilapnak elmondta: az átlagosan megtermett körtemennyiségnek csupán a 35 százalékát takaríthatta be az idén, mivel a tavaszi fagyok súlyos károkat okoztak, és az egyik táblájában jég pusztított. A Bodrogközben, Zalában és Szatmárban a nyári jégverés egyes ültetvényeken a termés kilencven százalékát elpusztította.

Csengő jelezte: az alacsony termésmennyiség miatt a Bosc kobak (Alexander) felvásárlási ára a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedett, 130 forint helyett csaknem 160 forint kilónként, ám ez nem pótolja a termesztők veszteségeit. A másik két meghatározó fajta, a vilmos és a Packham’s ára csaknem annyi, mint 2015-ben, mert a fizetőképes kereslet erőteljesen befolyásolja a piaci lehetőségeket.

Magyarországon az utóbbi években 23–28 ezer tonna körte termett, most azonban valószínűleg feleennyit sem szedtek. Ez hiányt okoz a hazai piacon, ahol már megjelent az olasz körte – ismerteti a Magyar Hírlap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.