Ki szedi le idén a káposztát?

A hatalmas munkaerőhiány mellett csökkenő kereslettel szembesülnek a gazdák.

Tóth László Levente
2016. 10. 17. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz évet könyvelhetnek el idén a káposztafélékkel foglalkozó gazdaságok Magyarországon, azon túl, hogy a betakarításra nem nagyon találnak kétkezi munkást, ebben az évben betegségek sora tizedelte a növényeket, s a piaci ár is alacsonyabb a korábbiak­nál. A káposztafélék fogyasztása Magyarországon ráadásul évről évre csökken, aminek az az oka, hogy veszítettek a hagyományos téli vitaminforrás-szerepükből – hívják fel a figyelmet a szakértők. A gazdaságok részéről ehhez hozzáteszik, hogy a káposzta, brokkoli, karfiol fogyasztása is átalakulóban van hazánkban, ugyanis egyre többen vásárolnak friss, piaci zöldséget savanyított, tartósított termékek helyett. A fogyasztás csökkenése pedig a kereslet visszaesésével jár, ami érthetően a termelés mérséklődését okozza – magyarázzák.

Most ott tartunk, hogy Magyarországon évente átlagosan ötezer hektáron terem kelkáposzta, brokkoli, karfiol és fejes káposzta. Ezek közül az utóbbit termesztik a legnagyobb, átlagosan 2500-2600 hektáron a gazdálkodók a statisztikai adatok szerint. A fejes káposztát döntően szabad földön termesztik, a hajtatott káposzta termőterülete 250 hektárt tett ki tavaly. Az idei termőterület tíz százalékkal nagyobb ugyan, ám vannak eltérések az egyes fajtacsoportok között. Míg a fejes és vörös káposzta termesztési területe nőtt, addig a kelkáposztáé, a karfiolé és a brokkolié valamelyest csökkent. A termésátlagról nem is beszélve, ez 20-24 tonna körüli hektáronként, szemben a 35 tonnás európai átlaggal. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) adatai szerint egyébként a világon a káposztafélék termőterületének 17 százaléka, körülbelül 410 ezer hektár Európában található. Európai viszonylatban Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Németország és Hollandia a legnagyobb termelők. A káposztafélék globális termesztéséből az EU hét-nyolc százalékkal részesedik, ez 3,5-3,7 millió tonnát jelent évente.

A lefelé ívelő fogyasztási és termelési folyamatok következtében Magyarország külkereskedelmi egyenlege e téren tavaly negatívra változott, a beszállított káposztamennyiség 5,1 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,9 ezer tonna került. Idén az első hét hónapban a Németországból származó behozatal 35, a Hollandiából érkező 31 százalékkal csökkent, ugyanakkor Lengyelországból háromszorosára bővült a beszállított mennyiség, miközben az export 12 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

Mindezek ismeretében igencsak elgondolkodtató, hogy az illetékesek, ahelyett hogy az egyébként nagyon egészséges zöldségféle fogyasztását kézzelfogható módon ösztönöznék, csak semmire nem kötelező címeket adnának neki. A vecsési savanyú káposzta például már a Magyar Értéktár része. A töltött káposzta pedig Fazekas Sándor agrárminiszter szerint jó eséllyel pályázhat arra, hogy valódi hungarikummá váljon. Így felzárkózhat a fröccs, a kürtőskalács, a bajai halászlé, a debreceni páros kolbász, az alföldi kamillavirágzat és a magyar szürke szarvasmarha mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.