Rossz hír a luxusmotorcsónak-tulajdonosoknak

Megadóztatja őket Budapest III. kerületének önkormányzata.

MTI
2016. 10. 21. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint természetvédelmi, turisztikai és evezősegyesületek „kedvezményezésének szempontjai alapján” vetik ki a települési adót a motoros vízi járművekre. Az adó alanya az a természetes személy, aki a negyedév első napján a motorcsónak tulajdonosa.

Az a jármű esik adókötelezettség alá, amelynek motorteljesítménye meghaladja a 10 kilowattot, és amelyet tartósan vagy időszakosan a III. kerület közigazgatási határain belül tárolnak. Az adó mértékét sávosan, a kilowattban kifejezett teljesítmény szerint differenciáltan határozták meg – írták.

Hangsúlyozták: 50 százalékos kedvezmény illeti meg a hidrogén tüzelőanyagcellás, valamint a tíz évnél idősebb motorcsónakok tulajdonosait, a rendvédelmi és mentési célú járművek tulajdonosai pedig mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

Felidézték, hogy 2017-től az állam szolidaritási adót szed az önkormányzatoktól a közoktatás finanszírozására. Az önkormányzati bevételek körének tervezett szélesítése ennek ellensúlyozását is szolgálja – közölték. A tájékoztatás szerint a motoros vízi járműveket terhelő települési adó nyomán hozzávetőlegesen ötmillió forint adónövekmény jelentkezhet a kerület költségvetésében.

A javaslatot a képviselő-testület második fordulóban tárgyalta és fogadta el pénteken, az új rendelet január 1-jén lép hatályba – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.