Szabad vasárnap helyett szabad karácsony

Törvénybe foglalnák a december 25–26-i boltzárat.

Szabó Dániel
2016. 10. 27. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitvatartásának korlátozásáról – idézi Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselőt a Magyar Idők.

A vállalkozásfejlesztési kabinet vezetője a csütörtöki számban arról beszélt, hogy a kormány nem akarja ugyan újra bevezetni a vasárnapi zárvatartást, de még az ősszel rendezné az ágazatban dolgozók helyzetét. A frakció öt fontos kérdésben vizsgálja a jogi szabályozás lehetőségeit, a leghangsúlyosabb az, hogy december 25-én és 26-án nem engednék kinyitni az áruházakat. Szatmáry szerint csak egy jogszabályi kiskapu miatt lehet ezt megtenni, de ők most lelakatolják azt a kiskaput az őszi módosítások során.

– Ezzel együtt viszont vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a törvénymódosítással a munkavállalók igényeinek megfelelően december 24-ét, szenteste napját is munkaszüneti nappá nyilvánítsa a parlament – mondta a politikus, aki hozzátette, még az idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is.

Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető lapunknak azt nyilatkozta, azt tervezik, havonta két szabad vasárnapot adnak a kiskereskedelemben dolgozóknak. Sőt az érintett két hétvégére eső szombatokra is kiterjesztené a kormány azt az időszakot, amikor nem lehetne a jövőben munkára kötelezni a kiskereskedelemben dolgozókat. Az ezzel kapcsolatos módosításon már dolgoznak.

December 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása kapcsán Harrach Péter úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy bár nem az ő ötletük volt, támogatnák. (Ismeretes, Orbán Viktor nemrégiben jelentette be, hogy nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánítanák – az ötlet nem aratott osztatlan sikert a gazdasági szervezetek körében, többen nem értették, miért nem a szentestét választották.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.