Továbbra is lassú az infláció, de volt egy-két megugrás

A lakbérek és a lakások karbantartása lendületben van. A cukor őrülten drágult.

MTI
2016. 10. 11. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éves összevetésű szezonálisan kiigazított maginfláció az augusztusi 1,2-ről 1,4 százalékra emelkedett. Január–szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben a dohányáruk (4,0 százalék) és a szolgáltatások (1,3 százalék) drágultak szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A szolgáltatások között a lakbérek 4,6, a lakáshoz kapcsolódó javítási karbantartási szolgáltatások 3,4, a belföldi üdülés 2,9 százalékkal drágult, s az átlagosnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a színház- és mozijegyek ára is.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az üzemanyagokért 3,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a tavaly szeptemberinél, de az árcsökkenés már sokkal kisebb mértékű, mint a korábbi hónapokban, amikor két számjegyű volt a mérséklődés. Az előző hónaphoz képest pedig 3,0 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára szeptemberben.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerekért 0,8 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 4,3 százalékkal nőtt. A sertéshús ára 10,8, a tojásé 3,3, a baromfihúsé 2,1 százalékkal csökkent.

A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek egyaránt 0,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára átlagosan nem változott, a palackos gáz ára 9,8 százalékkal csökkent, a tűzifa 3,9 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,7 százalékkal csökkent az augusztusi 4,1 százalékos éves összevetésű visszaesés után. Szeptemberben a tanszerek, írószerek ára 3,7 százalékkal emelkedett, a gyógyszerek ára 2,3 százalékkal lett magasabb, amellett hogy az üzemanyagok árának éves csökkenése az augusztusi 11,4 százalékosról 3,9 százalékosra lassult.

Augusztushoz viszonyítva szeptemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Ezen belül csökkent egyebek mellett az idényáras élelmiszerek ára 2,1 százalékkal, a baromfihúsé 1,3, a száraztésztáé pedig 1,2 százalékkal. A tojás 2,7, a tej 2,4, a sajt 2,1, a cukor 1,9, a sertéshús 1,5 százalékkal drágult.

A legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,0 százalékkal.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek 0,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 5,3 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.