Veszélybe kerülhetnek az agrárpénzek

Lázár János ragadta magához a kifizetési rendszer teljes felügyeletét.

Tóth László Levente
2016. 10. 31. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokakban keltett megütközést az a gyorsaság, ahogyan a Miniszterelnökség múlt pénteken lefejezte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH). A szervezet vezetője, Gyuricza Csaba dél­előtt még arról adott tájékoztatást, hogy az uniós és nemzeti agrártámogatásokból eddig 60 milliárd forint előleget fizettek ki a gazdáknak. Néhány órával később Lázár János kancelláriaminiszter azonnali hatállyal felmentette tisztségéből, ahogy elnökhelyettesét, Drago­vácz Nikolettát is. Azt is bejelentette, hogy az MVH elnöki tisztségét november 1-jétől Viski József – eddig a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára – tölti be. Emellett két új miniszteri biztost neveznek ki, ők felügyelik majd a szervezet átalakítását, illetve a Magyar Államkincstárba való integrálását. Lázár János egyelőre nem nevezte meg, hogy a tisztségeket kik töltik majd be.

Szakértők csak találgatják a hirtelen vezetőváltás okait, mindenesetre az nyilvánvaló, hogy Gyuricza Csaba – a Magyar Tudományos Akadémia doktora, korábban a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja – nem erre szerződött, amikor a tavalyi év elején Orbán Viktor miniszterelnök felkérte őt a botrányos előéletű MVH irányítására. Persze azt tudni lehetett, hogy a hivatal nagy átalakulás, jobban mondva jogutódlással való megszüntetés előtt áll a bürokráciacsökkentés jegyében: ennek megfelelően a vezetőváltással szinte egyidejűleg, múlt pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben a megszüntetéséről szóló kormányrendelet. Érdekes adalék azonban, hogy a kormány néhány nappal korábban úgy módosította az MVH-ról szóló rendeletet, hogy a szervezetet a Miniszterelnökség irányítása alá rendelte.

Egy korábbi döntés alapján ugyanis még arra lehetett számítani, hogy a hivatal megyei kirendeltségei a fővárosi és megyei kormányhivatalokba olvadnak be, a Miniszterelnökség és az agrártárca megosztott szakmai irányítása mellett. Így azzal a kérdéssel fordultunk a Miniszterelnökséghez, mi szükség volt az irányítási jogkör megváltoztatására, ha az MVH a tervek szerint két hónap múlva jogutódlással úgyis megszűnik. A lapunknak adott válaszban azt közölték: a mostani intézkedés az átalakítás gördülékeny lebonyolítását segíti. A tervek szerint a jövő év elejétől az államkincstár fizeti ki az agrár-vidékfejlesztési támogatásokat, a szervezet előzetes akkreditációja a megfelelő ütemben zajlik, a kifizetéseket nem akadályozza semmi – tette hozzá a Miniszterelnökség.

Csakhogy lapunk úgy értesült, a kifizetések továbbra is veszélyben vannak, annak ellenére, hogy a kincstár akkreditációja elkezdődött. Ez a folyamat ugyanis ágazati szakértők szerint idén nem fejeződik be, egy-két évig is elhúzódhat. Kormányzati oldalon elképzelhetőnek tartják a kifizetéseket feltételes akkreditáció esetén is, a rendszert jól ismerők azonban arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy inkább csak reménykedhetnek ebben. Hozzátették, a kormány nyilván arra is számít, hogy – mivel az idei előlegek kifizetése már elkezdődött – az újabb nagyobb összegű támogatásokat már csak akkor kell fizetni, amikor az államkincstár akkreditációja meglesz.

Lapunk információi szerint a mostani lépéssel nemcsak a megszűnő MVH fölötti felügyeleti jogokat sorolhatták Lázár János kompetenciájába. A hivatal átalakításáért amúgy is ő a felelős, korábban fel is hívtuk a figyelmet arra, ha a kifizetések késnek, az a pozícióját veszélyeztetheti. Ám az MVH jogutódlással szűnik meg, ami azt jelentheti, hogy Lázár János az évi mintegy 500 milliárd forint közvetlen támogatást kifizető agrárügynökségi rendszer főnöke is lett. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János közötti legendásan rossz viszonyt közelről ismerők szerint a változtatással nem csak az agrártámogatások felügyeletét sikerült átadni Lázár Jánosnak. Ezzel eldőlni látszik a két miniszter rivalizálása is a kormányon belül, s nem kétséges, hogy ki kerül ki belőle győztesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.