A kormány lefeküdt Brüsszelnek az uniós pénzekért

Vállaljuk, hogy szigorúbban kezeljük az uniós pályázatokat, így nem fagyasztják be a támogatásokat.

Szabó Dániel
2016. 11. 18. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portfolio szúrta ki, hogy a magyar kormány szépen lassan meghátrált, és vállalta, hogy szigorít az EU-támogatási politikáján, mert kilátásban volt, hogy Brüsszel befagyaszthatja a pénzfolyósításokat. Mindez azért lógott a levegőben, mert a nyáron ellenőrizték a kifizetéseket a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Programban, és több kifogást is emeltek. 

Például az unió nehezményezte, hogy a nyertes projekteket eddig egyeztetnie kellett az egyes területek Irányító Hatósági vezetőinek a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Azt is kifogásolták, hogy ugyanígy a tárcavezető döntötte el azt is, hogy ki lesz az a két ember, aki értékeli a projekteket. Ez a kettő abba az irányba mutatott, hogy kézi vezérelten működhetnek a forráselosztások.

A harmadik támadott eljárási gyakorlat az volt, hogy a magyar kormány sokszor előre eldöntötte, hogy mely állami intézmények lehetnek a befutók, ugyanis kiemelte őket a versenyből. Ilyenkor nem kellett megindokolni, hogy bizonyos projektek miért lesznek kiemeltek, de ha már ebben a státuszban voltak, akkor menthetetlenül pénzt kaptak. 

Ezen a három területen a csütörtök este a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint meghátrált a kormány: Magyarország módosítja a pályázatértékelő rendszerét. Mostantól nem a miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a folyamat alfája és omegája: az Irányító Hatósági vezetők választhatják ki a támogatási projekteket, és a pályázatok értékelőit is.

A lap szerint ezért is mondhatta azt Lázár a csütörtöki kormányinfón, hogy a vitában konstruktív hozzáállást tapasztalnak Brüsszeltől, és lassan lezárhatjuk az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.