A spédertelenítés után átalakul az FHB Jelzálogbank

A spédertelenítés után az igazgatóságban lesz a B3 Takarék igazgatója, Vida József.

MTI
2016. 11. 21. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn visszahívott igazgatósági tagok között van Köbli Gyula, Christian Riener, Soltész Gábor Gergő, Starcz Ákos, Oláh Márton és Kovács Zoltán. Mindannyian évek óta dolgoztak a banknál, még a kormányzati körökből kiűzött Spéder Zoltán idején érkeztek. A részvényesek ötéves időtartamra újra igazgatósági tagnak választották Oláh Mártont és Soltész Gábor Gergőt, és új tagként beválasztották Landgraf Eriket, Mészáros Attilát és Vida Józsefet. Utóbbi az FHB egyik új tulajdonosának, a B3 Takaréknak az igazgatója. Ez a pénzintézet adott milliárdos hitelt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségének a nyáron, és a szintén a sikeres gázszerelőhöz kötődő Opimus cégei is itt vezetik a bankszámláikat.

A felügyelőbizottságból visszahívott Lantos Csaba, Sebestyén István, Szabó Miklós és Kádár Tibor helyett Antal Kadosát, Harmath Zsoltot, Kovács Mónikát, Reiniger Balázst és Pórfy Györgyöt választották be a testületbe a részvényesek. Ahhoz, hogy az új emberek elfoglalhassák a posztjukat, még szükség van az MNB jóváhagyására, emlékeztet az MTI.

Az auditbizottság tagjának Antal Kadosát, Harmath Zsoltot és Pórfy Györgyöt választotta a közgyűlés, felügyelőbizottsági megbízatásuk lejártáig.

Az FHB egy másik közleményében azt tudatta, hogy a 2016. évi rendes közgyűlésen az igazgatóság külső tagjává választott Szabó Levente László a rendkívüli közgyűlést megelőzően arról tájékoztatta a társaságot, hogy a megválasztást nem kívánja elfogadni.

Az FHB-bankcsoport 200 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta az idei harmadik negyedévet, adózott vesztesége 223 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 502 millióról, kilenchavi adózás utáni vesztesége pedig majdnem 70 százalékkal, 1,769 milliárd forintra mérséklődött. A csoport konszolidált mérlegfőösszege szeptember 30-án 561,2 milliárd forint volt, ami az előző negyedév véginél 9,1 százalékkal, a 2015. december 31-ei mérlegfőösszegnél 24,7 százalékkal, 183,6 milliárd forinttal alacsonyabb.

Az FHB részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémiumkategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 513 forinton zárta a kereskedést, az elmúlt egy évben legmagasabb ára 785, a legalacsonyabb 385 forint volt.

Spéder Zoltánt október 14-én vásárolták ki az FHB-ból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.