Autóipar: rekordot hozhat az idei év?

Először lépheti át a 100 milliós határt a világpiac.

MNO
2016. 11. 23. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző huszonöt évben óriási növekedést mutatott fel a világ autóipara, és 2016 új rekordot hozhat: először lépheti át a 100 milliós határt a világpiac. Magyarországon az európai 9 százaléknál is gyorsabban, 13,4 százalékkal növekedtek az eladások tavaly, és az idén is hasonló dinamikát várnak a piac szereplői – írja közleményben a RentaSystem Zrt. Úgy véli, a növekedés motorja a céges operatív lízing volt.

2012-ben összesen 107 ezer jármű került a hazai járműparkba, a fele új, a másik fele használt. Az idén már a 200 ezret is elérheti ez az érték, de már csak 38 százalék lesz új, 62 százalék külföldi használt autó lesz. A hazai újautó-piac a Datahouse adatai szerint tavaly 13,4 százalékkal nőtt, de az új autókra kötött finanszírozási szerződések száma (a flották nélkül) 26 százalékkal. Az autófinanszírozások esetében míg 2007-ben a hitelek aránya csaknem 90 százalék volt, addig 2015-ben már csak 10 százalék alatti. A lízingszerződések 74 százalékát azonban cégek kötik, a flottafinanszírozáson belül pedig jellemző az operatív lízing, azaz a tartós bérlet, ennek aránya tavaly már 74 százalék volt – teszik hozzá.

„A tartós bérlet rendkívül kényelmes, nem kell jelentős tőkét lekötni, az autó árán kívül a fenntartási költségek jelentős részét is a bérleti díjba kombinálják, s a hitelnél és a vásárlásnál jóval kedvezőbb konstrukciókat is lehet találni. Ehhez persze kellett a szabályozói környezet átalakítása, az áfa-visszaigénylés lehetőségének a megteremtése” – véli Székely Balázs, a RentaSystem ügyvezető igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.