Egymilliárd forinttal száll be az Exim tőkealapja egy kínai projektbe

A tevek szerint a ZTE-vel közösen mobilparkolási rendszert építenek majd ki Kínában.

MNO
2016. 11. 30. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tulajdonú GB & Partners alapkezelő közel 1 milliárd forintos tőkeemeléssel csatakozik a budapesti EPS Global Zrt.-hez. Utóbbi cég egyik legnagyobb partnere a kínai ZTE nemzetközi távközlési óriásvállalat, amellyel intelligens parkolási megoldásokon dolgozik együtt – közölte az EPS Global, a GB & Partners és az EPS-ben többségi tulajdonos i-Cell Kft. szerdán az MTI-vel.

A GB & Partners az egyik magántőkealap, amelyre az Eximbank egy összesen 16 milliárd forintos alapot bízott az i-Cell Kft.-vel közös vállalkozáson keresztül. A mostani tőkeemelést az i-Cell Kft.-vel közös cégükön keresztül hajtják végre, hogy az EPS Global a ZTE-vel közösen legalább százezer parkolóhely üzemeltetési jogát szerezhesse meg Kínában a következő években – ebből tízezer parkolóhelyre már le is szerződtek Jangcsung városban.  A megbízást az okos parkolási (smart parking) rendszer kialakítására és üzemeltetésére húszéves koncessziós szerződéssel nyerték meg. Ez az első olyan parkolási projekt Kínában, amely az állami és a magántőke együttműködésében valósul meg – írták.

A rendszerben a parkolóhelyeken elhelyezett szenzorok információt biztosítanak az üzemeltetőnek, valamint mobiltelefonos alkalmazáson és digitális információs táblákon keresztül az autósoknak is. Az EPS felel a parkolási szoftver fejlesztéséért, valamint a technikai infrastruktúra és a parkolóhelyek üzemeltetéséért.

A tájékoztatás szerint a szolgáltatás évente körülbelül 500 millió forintod ad Magyarország exportjához. A parkolási szoftver fejlesztése a vállalkozás budapesti központjában zajlik, és a tervek szerint szintén magyarországi fejlesztésű és gyártású parkolási szenzor kerül a rendszerbe – írták.

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. négy alapot kezel 81 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) értékben. Ezek közül kettő az Európai Unió Jeremie programja alapján indított kockázatitőke-alap, a másik kettő magántőkealap. Beszállt a Nanushka divatmárkába is a hónap elején: 300 millió forintot ad a cég hazai és nemzetközi kiskereskedelmének fejlesztésére.

A GB & Partners tulajdonosa Gubicza Ágoston, Rogán Antal első feleségének a férje. Az Eximbank vezérigazgató-helyettese, Puskás András pedig Rogán helyettese volt a politikus belvárosi polgármestersége idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.