Fehérorosz szál is van a botrányos O-Nádor-ügyben

Kibogozhatatlan módon tüntethették el az alvállalkozók pénzét, három tucat magyar cég maradhat hoppon.

Tóth László Levente
2016. 11. 02. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy titokzatos fehérorosz állampolgár, a minszki illetőségű Malisevszkaja Hanna volt az egyszemélyes tulajdonosa annak a hongkongi cégnek, amelybe a hírek szerint bevásárolta magát az építőiparban érdekelt szolnoki O-Nádor Kft. ahelyett, hogy kifizette volna az alvállalkozóit – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került cégadatokból. Félő azonban, hogy a 2014 szeptemberében alapított hongkongi Stroi Marketing & Consulting Ltd.-n keresztül sem kaphatják vissza pénzüket az O-Nádor kisemmizett alvállalkozói, mert a céget képviselő, szintén hongkongi PAMM Ltd. szeptember 23-án lemondott a képviseletről – és senki más nem vette át helyette.

A történet innentől kezdve válik igazán érdekessé, ugyanis a Stroi Ltd. és képviselője, a PAMM Ltd. ugyanarra a címre van bejelentve. Ebből jó okunk van arra következtetni, hogy a Stroi Ltd. székhelyszolgáltatást vett igénybe. Kép­viselője, a PAMM Ltd. lemondásának időzítéséből pedig nagy valószínűséggel az következik, hogy a Stroi Ltd. offshore cég volt, s nem kizárt az sem, hogy a valódi tulajdonos személyét strómannal helyettesítették a cégadatokban. A társasággal kapcsolatban a múlt idő használata azért indokolt, mert cég nem működhet képviselő nélkül, a fenti iratokon kívül pedig a nyilvántartásban nem található új képviselő. Azaz: minden jel arra mutat, hogy a két évig fenntartott offshore céget el akarják tüntetni. Egy offshore cég képviselője ugyanis – lévén az ilyen ügyletekből él, dolga ezzel gyakorlatilag semmi – nagy valószínűséggel nem mond le három nappal az alapítás időpontjától számolt, napra pontosan évente esedékes meghosszabbítási határidő előtt. Kivéve akkor, ha tudomására jut, hogy a névleges – vagy valódi, de ez a végkifejlet szempontjából mindegy – tulajdonos Malisevszkaja Hanna a fenntartási költséget a következő évre nem fizeti ki. Amennyiben a céget megszüntetik, még bonyolultabbá válik annak kibogozása, hogy mi is történt valójában az O-Nádor-ügyben, sőt: a magyar kft. tulajdonosa teljes joggal hivatkozhat arra, hogy a Stroi Ltd. külföldi tulajdonosa becsapta, mert megszüntette a céget, amelynek a tulajdonrészét még 2014-ben – nem sokkal a hongkongi társaság megalapítása után – 637 millió forintért megvásárolta. Lapunk számításai szerint ez a tulajdonrész – már ha valóban meglenne, és valakinek el is lehetne adni Magyarországon – ma jóval többet érne, mint a vásárláskor. A hongkongi dollárban nyilvántartott tulajdonrészért a vevőnek forintban 732 milliót kellene fizetnie, ami 95 millió forinttal nagyobb összeg annál, mint amit az O-Nádor annak idején kifizetett.

Ez persze még mindig nem jelentené azt, hogy a tulajdonrészt ennyiért el is lehetne adni, s ebből ki lehetne fizetni az O-Nádor hitelezőit. Pedig az O-Nádor Kft. bejelentett hitelezői igénye összesen 286,6 millió forint, nyilvántartásba vett hitelezőinek száma 36. Azaz ha hihetünk annak, hogy az O-Nádor a 637 milliót valóban kifizette – lett volna pénze arra, hogy kifizesse az alvállalkozóit. Akiknek a kártalanítása most már egyre kevésbé valószínű.

Mint arról korábban beszámoltunk, az O-Nádor Kft. a kormány egyik, támogatást is elnyerő partnerével szerződött egy üzemcsarnok építésére, de adósa maradt alvállalkozóinak. A felszámolás alatt lévő cég tulajdonosa, Ombodi Balázs elleni vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek a rendőrség a nyomozás során keletkezett iratokat, csalás bűntettének gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.