Fertőzött dán sertéshús árasztotta el Európát?

A járvány elleni fellépés alaposan visszavetné a a dán exportot.

MTI
2016. 11. 14. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baktérium sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, így az importőrök sem tudhatják biztosan, hogy az átvett állomány hány százaléka fertőzött – tájékoztat a lap.

A közlés szerint emberre is veszélyes betegség terjed a sertések között Dániában. Bár az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés nem ismeretlen, egy dán újságíró cikke szerint a 2006 óta jelen lévő kórokozót a gazdaságok meg sem próbálják felszámolni.

Az EU Observer portálon megjelent írás szerint amióta felfedezték a fertőzést, a befolyásos dán sertésipar folyamatosan visszautasítja a termelés megtisztítására irányuló javaslatokat, a járvány elleni fellépés ugyanis alaposan visszavetné az exportot és ezzel együtt a bevételt is.

Emlékeztetnek arra: Dánia az egyik legnagyobb sertésexportőr Európában, minden évben 190 ezer élő sertést szállítanak innen a világ 48 országába. Ezzel az Európai Unió teljes sertésexportjának 57 százalékát adják. A legtöbb állatot tenyésztési célra vásárolják meg a partnerországok; Magyarország tavaly 7 ezer sertést vásárolt Dániától.

A cikk szerint a tenyészsertéseknek 63 százaléka fertőzött. A kockázat jelentős, a baktérium ugyanis számos antibiotikumnak ellenáll, embereken a legtöbbször bőrpanaszokat okoz, de legyengült immunrendszer esetén akár életveszélyes fertőzések forrása is lehet, mint a tüdőgyulladás vagy a vérmérgezés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a Magyar Idők kérdésére megerősítette, hogy az említett megbetegedés sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá. A fertőzés nyomán az esetek többségében az emberek csak vírushordozók lesznek, betegséget és tüneteket nem okoz a baktérium – közölte a Nébih.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.