Hiányoznak a közepes sörfőzdék

Nagy kérdés, hogy tovább erősödik-e a házi főzésű sör iránti érdeklődés.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 19. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi sörgyártás bevételei egyenletesen növekedtek az elmúlt három évben, de a piaci szereplők közül hiányoznak a közepes méretű üzemek – állapította meg az Opten projektmenedzsere. Hantos Zoltán szerint az egyik oldalon az a tíz-tizenegy közép- és nagyvállalat található, amely uralja a hazai piacot, és általában külföldi licenc alapján, nagyüzemi módon állítja elő termékeit. Árbevételük általában meghaladja az évi százmillió forintot, de zömük milliárd feletti forgalmat produkál. A másik oldalon az elmúlt néhány évben a kézműves termékek divatját meglovagoló házi és családi főzdék állnak, melyek éves forgalma nem éri el a százmillió forintot, sőt többségüknek csak néhány millió forint a nettó árbevétele.

Az Opten megállapítása szerint a két véglet között nincs működő piaci szereplő. A mikro- és kisvállalati szegmensben viszont minden évben egyre nagyobb a növekedés, ami azt jelzi, hogy még most is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben. A veszteséges vállalkozások arányát vizsgálva azonban jól látható, hogy a nem megfelelő tőkeerővel piacra lépő kis sörfőzdék 47,5 százaléka veszteséges, ez pedig nem ad okot a túlzott bizakodásra. Tavaly százmillió forintos árbevétel alatt 61 sörgyártó adott le céges beszámolót, közülük 29 zárt mínuszban, egy évvel korábban ez az arány 53-ból 24, 2013-ban pedig 49-ből 17 volt.

A nagyüzemek száma szintén növekedett, sőt árbevételüket is tudták növelni az elmúlt három évben. Arányát tekintve forgalmuk teszi ki az ágazat összes bevételeinek 94,2 százalékát, és közülük csak két vállalkozás volt veszteséges. Tavaly 146,9 milliárd forint volt a hazai sörgyártók összesített árbevétele, szemben a 2014-es 138,8, illetve a 2013-as 136,3 milliárdos adattal. Ha a hazai sörfogyasztási szokások nem változnak lényegesen, a növekedési tendencia a következő években is tartható lesz az Opten szerint. Nagy kérdés, hogy tovább erősödik-e a házi főzésű sör iránti érdeklődés, hála néhány, most már hagyománnyal rendelkező gasztronómiai fesztiválnak. Hantos szerint ellenkező esetben a tőkeszegény kis sörfőzdék jó része biztosan lehúzhatja a rolót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.