Matolcsy nem emlékszik az NGM-es múltjára

Szakács László MSZP-s képviselő még egy nemzetgazdasági miniszterként hozott döntéséről kérdezte Matolcsyt.

Szabó Dániel
2016. 11. 04. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu vette észre, hogy Matolcsy György jegybankelnök terjedelmes levélben válaszolt Szakács László MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére, aki az elmúlt időszak botrányairól faggatta. A politikus kíváncsi volt például arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium döntéseiben közrejátszott-e az, hogy Matolcsy új barátnőjével Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és az UniCredit vezetője egyik lakásában lakik.

Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy „semmilyen módon nem befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank szakmai tevékenységét”.

Jóval érdekesebb viszont Szakács egy másik kérdése, amelyik a több évvel ezelőtti nyugdíjvagyon államosítását feszegeti. Ekkor ugyanis az UniCreditet bízták meg a magánnyugdíj-pénztári portfólióban lévő értékpapírok kezelésével.

„Nem tartozik a Magyar Nemzeti Bank elnökének feladatkörébe, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium évekkel ezelőtt milyen döntést hozott”

– válaszolta a jegybank elnöke. Viszont a nemzetgazdasági tárcát 2011-ben, amikor az UniCreditet választották ki az alap kezelésére, éppen Matolcsy György vezette miniszterként, tehát köze éppenséggel lenne hozzá. Akkor egyébként több furcsaság is volt a pénzintézet kiválasztása körül: az Államadósság Kezelő Központ ekkor úgy bízta meg az UniCreditet a feladattal, hogy még ki sem jelöltek az ÁKK-t a pénzek kezelésére, tehát kérdéses volt, hogyan dönthettek erről egyáltalán.

Matolcsy közölte Szakács kérdésére, hogy amióta ő vezeti az MNB-t, az UniCredit Bankcsoportot 15 esetben sújtották szankcióval. Összehasonlításképpen arról is tájékoztatta a szocialista képviselőt, hogy 238 esetben sújtotta bírságszankcióval az MNB a tíz hazai nagybankot (beleértve az UniCredit Bankcsoportot is).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.