Nem enyhítene a bankok szabályozásán az EKB elnöke

Mario Draghi szerint még nem jött eléggé helyre az eurózóna, hogy ez felmerülhessen.

Szabó Dániel
2016. 11. 18. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ért egyet Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel az Európai Központi Bank vezetője, Mario Draghi, mert szerinte még nincs olyan állapotban az eurózóna, hogy a bankok működését szabályozó törvényeken enyhíteni lehessen. Jelenleg a szabályozás betartására kell fókuszálni, nem az újraalkotására – közölte Frankfurtban, egy pénteki európai bankárkonferencián az Euronews szerint.

Az európai bankvezér szerint arról szó sem lehet, hogy a gazdasági világválság miatt bevezetett kontrollon lazítsanak, egyelőre nem érkezett el az egyensúly és a stabilitás korszaka. Draghi azt is kiemelte, hogy az eurózóna sem tért teljesen magához a 2008-as piacbedőlés után. Kiemelte, hogy az infláció sem állt be még egy természetes, önszabályozó szintre, tehát várni kell még.

Ráadásul sokat, ugyanis az eurózóna egyelőre nagy mértékben kitett a világgazdaság többi szereplőjének – értsd Kína és az Egyesült Államok. Ezért is gyengíthetné Európát, ha Trump protekcionista, az amerikai gazdaságot védővámokkal támogató politikára váltana (ami egyébként szakértők szerint az észak-amerikai gazdaságának sem tenne jót, például növelné az inflációt.)

Draghi, korábbi szokásával ellentétben, politikai nyilatkozatot is tett: az EKB vezére sem örülne annak, ha Trump győzelme a populizmus erősödését vetítené előre, mert az eurónak és a globalizációnak is sokat ártana.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.