Túl van bonyolítva az adórendszerünk

Az új csomag a szakértők szerint jó irány, de további egyszerűsítésre lenne szükség.

Horváth Attila
2016. 11. 30. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások adózással kapcsolatos terhei főként az adómérték csökkenésének köszönhetően mérséklődtek az elmúlt esztendőkben. Az általános forgalmiadó- és a társaságiadó-bevallások benyújtását követő eljárásokkal kapcsolatos adminisztráció azonban komoly kihívást jelent, és hosszú időt vesz igénybe – derül ki a Világbank-csoport és a PwC legfrissebb jelentéséből.

Nemrég számoltunk be a tanulmányról, amely szerint egy közepes méretű magyar cég mintegy 277 órát tölt az adóbevallás elkészítésével évente. Ez sok idő, jövőre viszont változni fog az adórendszer, adja magát a kérdés, hogy ezzel egyszerűbbé válik-e a cégek helyzete. – Azzal, hogy a személyijövedelemadó- (szja-) bevallás tervezetét az adóhatóság fogja elkészíteni 2017-től, a rendszer egyszerűsödni fog, de ez a cégek számára aligha jelent könnyebbséget. A magyar vállalkozások adminisztrációs terhei európai összehasonlításban magasak, ez további adminisztrációs tehercsökkentést kívánna – mondta lapunknak Kőmíves Krisztina, a PwC Magyarország vezető menedzsere.

A szakember kiemelte, a magyar adótörvényekben vannak előremutató kezdeményezések, de még nem elég gördülékeny az adózás és az adóbevallás rendszere. Kiemelte, az élő munkát terhelő adók csökkentése jó irány. A társaságiadó-bevallás elkészítése viszont túl sok időt vesz igénybe, ezen a területen a részletszabályok egyszerűsítését át lehetne gondolni, mivel rengeteg munkaóra megy el arra, hogy az ezzel kapcsolatos adminisztrációt teljesítsék a cégek. Egyszerűsíteni kellene a társaságok dolgát, amivel növelni lehetne az adórendszerünk versenyképességét. A szakember hozzátette, az áfabevallásokra fordított idő is túl sok Magyarországon.

A szakértő szerint az adózó és a hatóság egymással való kommunikációja területén érezhető a jobbítási szándék, de ezen is van mit finomítani. A megbízható és kockázatos adózók megkülönböztetése jó irány, de tovább kellene fejleszteni ezt a területet is annak érdekében, hogy a hatóság a szűkös erőforrásait hatékonyan tudja felhasználni.

Kőmíves Krisztina elmondta, az adminisztráció egyszerűsítése, a bevallás megkönnyítése legalább olyan fontos adózás szempontjából, mint az adóterhek nagysága. Magyarországon az adóteher jelenleg 46,5, az európai uniós átlag 40,3 százalék. Ennek és az adminisztrációs időnek a fokozatos csökkentése a szakértő szerint fontos lenne ahhoz, hogy a mostani 77. helyről tovább javítsuk a helyzetünket a világ adózási ranglétráján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.