Új időszámítás: fényt hoznának az éjszakába

Méghogy a fideszes ármány elsodor minden ellenzéki kezdeményezést! Átment a Jobbik javaslata az időszámításról.

Horváth Attila
2016. 11. 15. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági bizottság ma délelőtti ülésén utolsó napirendi pontként döntött arról, elfogadja Kepli Lajos, jobbikos képviselő javaslatát, amely szerint hazánk a nyári időszámításba kerülhet.

A politikus még októberben nyújtott be javaslatot az óraátállítás megszüntetéséről a parlamentnek. Felvetette, hogy az ország egész évben maradjon a nyári időszámításban, ami szerinte leginkább a mezőgazdaságot segítené, de fontosak a tervezett intézkedés élettani hatásai is. A lapunknak a keddi ülés után nyilatkozó képviselő maga is meglepődött az egyhangú döntésen. Mint mondta, reményei szerint jövő héten már a parlament elé kerül a javaslata, amit elfogad az Országgyűlés és egy-két éven belül a nyári időszámításba kerülhetünk. Kiemelte, bizonyítottan társadalmi igény is van arra, hogy nyári időszámításban maradjunk.

Kepli szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne. Ezek közé sorolta a természetes fényt, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra.

Hozzátette, hazánk időzónájára uniós irányelv vonatkozik, amit nem kötelező elfogadnunk, nemzeti szintű döntés elég a váltáshoz. Tervei között ugyanakkor szerepel, hogy uniós szinten, más érintett tagállamokat is bevonva változtatnának a jelenlegi időzónán.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábban azt közölte lapunkkal, becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-öt milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-­költségeikből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.