Egy ideig nem lesz olcsóbb a benzin

Változatlan marad a jövő év elején az üzemanyagadó, mert nem nőtt 50 dollár fölé az olaj átlagára.

Illés József
2016. 12. 18. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan nem csökkenhet januártól az üzemanyagok jövedéki adója, így nem indulhat olcsóbb benzin- és gázolajárakkal a következő év. A jövedéki adó lefaragása ugyanis csak akkor következne be, ha hordónként kevéssel 50 dollár felett alakulna az olaj utolsó negyedéves átlagára a nemzetközi piacokon. Barta Juditnak, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetőjének számításai szerint viszont éppen valamivel a meghatározott, hordónként 49,7 dolláros szint alá kerül a referenciának tekintett Brent olajtípus átlagos ára, így a jövő év első negyedében marad a magasabb jövedéki adó.

Emlékezetes: az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szeptember végétől a Brent olajtípus nemzetközi piaci átlagárához kötötten határozza meg az üzemanyag jövedéki terheit. Abban az esetben, ha a Brent hordónkénti ára 50 dollár alá kerül, növekszik a hajtóanyagok adótartalma. Emiatt október elejétől a benzin jövedéki adója literenként nettó öt, a gázolajé pedig nettó 10 forinttal növekedett. Így a motorbenzin esetében ez az adónem literenként 120-ról 125 forintra, a dízel esetében pedig 110,35-ról 120,35 forintra kúszott fel.

A nettó ötforintos jövedékiadó-emelkedés azonban a benzin esetében a valóságban bruttó 6,35 forint, a gázolaj nettó 10 forintos adóemelése pedig bruttó 12,7 forint tehernövekedést jelentett. Ugyanis a kormány az adót is megadóztatja, vagyis a jövedéki adót megterheli a 27 százalékos áfával. Így a kutaknál az autósok október elején csak az adóemelés miatt literenként hat forint körüli áremeléssel szembesültek, ha benzint, és 13 forint körülivel, ha gázolajat tankoltak. Tudniillik a kiskereskedők zöme nem volt képes a saját haszna terhére ellensúlyozni a sarc növekedését, így áthárította a vevőkre. Az adónövelés révén az év utolsó három hónapjában három-négy milliárd forinttal gyarapodott a kormány jövedéki bevétele, amely az elmúlt években amúgy is látványosan emelkedett. Az üzemanyagok jövedéki adójából származó összeg nagysága legutóbb már éves szinten a 600 milliárd forintot is megközelítette. Lázár János kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón azonban bejelentette: a kormány kész a negyedéves rendszerességnél sűrűbben felülvizsgálni a benzinárakra rakódó extra adóterhet. Így a jövőben gyakrabban változhat a hajtóanyagok adóterhelése.

Barta Judit úgy véli: a jövő év első három havában hordónként 50 dollár felett jegyzik majd a Brent olajtípust. Így áprilistól mérséklődhet a hajtóanyagok jövedéki terhe. A benzin és a gázolaj ugyanakkor a következő hónapokban kissé drágulhat idehaza, mert a dollár elkezdett erősödni a vezető valutákkal és a forinttal szemben is. Ez pedig árfelhajtó tényező. A drágulás mértéke azonban előreláthatólag csak néhány forintos lesz. Jelenleg a motorbenzin átlagára literenként 357 forintra, a dízel üzemanyagé pedig 371 forintra rúg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.