„Faggyútlanítanák” az új ötfontost

Vizsgálják, hogy miképp lehetne a bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot.

MTI
2016. 12. 01. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit jegybank szerda esti bejelentésének előzményeként kiderült, hogy a szeptemberben forgalomba hozott, jórészt műanyagalapú ötfontosok összetevői között nyomokban marhafaggyú is van. Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében.

A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, és felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris „intenzíven dolgozik” a megoldáson.

A brit jegybank közölte, hogy maga sem tudott a kifogásolt állati zsiradék jelenlétéről az ötfontos alapanyagai között.

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely az első polimer-alapanyagú brit bankjegy. A tervek szerint jövőre megkezdik a tíz- és a húszfontosok ugyanilyen alapanyagú gyártását is.

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.

Az ötfontos a legkisebb címletű, egyben a legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő brit bankjegy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.