Ha bukik a Deutsche Bank, beleremeghet Európa

A frankfurti központú pénzintézetre 14 milliárd dollár nagyságrendű gigabírság várhat.

MNO
2016. 12. 20. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a Deutsche Bank elbukik, az egész európai bakrendszer alapjaiban inoghat meg” – mondta a CNBC-nek a BlackRock Investment Institute befektetésialap-kezelő igazgatója. Ewen Cameron Watt ezt annak kapcsán állapította meg, hogy a frankfurti központú pénzintézetre 14 milliárd dollár nagyságrendű gigabírság várhat amiatt, hogy mérgező jelzálogfedezetű értékpapírokat értékesített közvetlenül a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság előtt. A szakember szerint ez komoly lecke, amelyből lehet és kell is tanulni.

A legfrissebb hírek szerint a nagybank még a héten megegyezhet az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával a büntetés pontos mértékéről. Watt úgy fogalmazott, John Cryan vezérigazgató irányításával a Deutsche Banknak még jó néhány hegyet meg kell másznia a fenntartható modell visszaállításáig. A BlackRock-vezér úgy látja, ha a német pénzintézet nem építi fel újra magát, azzal a többi nagy európai bankot is magával ránthatja, így a földrész fekete folttá válhat a pénzügyi világban.

A Deutsche Bankhoz hasonló cipőben jár a Credit Suisse, a svájciak is a jelzálogfedezetű értékpapírokkal üthetik meg a bokájukat, de ők megúszhatják 5-7 milliárd dolláros bírsággal. Az európai bankok közül a németek részesedése volt a legnagyobb e jelzálogos papírok piacán, 6,4 százalékkal. Ennél valamivel vastagabb tortaszelet jutott a Goldman Sachsnak, amely még az év elején 5 milliárd dolláros bírság kifizetéséről egyezett meg a hatóságokkal.

Általános meglepetésre egyébként a Deutsche Bank pluszban zárta a harmadik negyedévet, július és szeptember között 278 millió euró volt a nettó nyeresége. Németország legnagyobb bankja egy évvel korábban még hatalmas leírásokra kényszerült, és 6 milliárd euró veszteséget halmozott fel. Az elemzők is arra számítottak, hogy az idei harmadik negyedév mínusz 600 milliót hozhat a frankfurti központnak. A jó eredmény a kötvénykereskedelemből származó nyereségnek köszönhető, a többi üzletág tevékenysége főleg az alacsony kamatszint következtében lanyhult. A Deutsche átalakítása hiába halad jól, amíg a 14 milliárd dolláros bírság a csoport feje felett lebeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.