Suttyomban 306,8 milliárd forintot csoportosít át az állam

Napokkal az év vége előtt gyorsan átszabják az idei költségvetést. Paks és az olimpia is kevesebbet kap.

MNO
2016. 12. 19. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb Magyar Közlönyben a kormány példátlan módon átszabja az idei költségvetést. Indoklás nélkül, egyetlen mondatból derül ki, hogy 306,855 milliárd forintot osztanak szét újra  – szúrta ki a Portfolio.hu.

Valószínűleg ez már csak a költségvetés utolsó finomítgatása, a pénzeket már el is költötték és nem az év utolsó néhány napjában kezdenek bele új programokba.

A mellékletekből kiderül, hogy a kormány számára kedves projektek veszítették a legtöbbet: a paksi atomerőmű-bővítés tőkeemelésétől 80,7 milliárd forintot, a Bozsik Stadion felújításától 3,4 milliárdot, a Nemzeti Olimpiai Központ fejlesztésétől 59 milliárd forintot vonnak el. De 2 milliárd forinttal kevesebbel számolhat az újraiparosítási támogatási program, az Irinyi-terv, csaknem 40 milliárd forint megy el a kiemelt közúti projektek felhalmozási kiadásaitól, a nevelési, oktatási intézmények felújításától majd’ 3 milliárdot csoportosítanak át. 

A paksi atomerőmű-bővítésre rájár a rúd, legalábbis a költségvetés újraszámolásakor: december elején 600 millió forintot a paksi labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése, november végén hatmilliárd forintot a Mezőhegyesi Ménesbirtok beruházása miatt vontak el a projekttől.

A legnagyobb nyertesek az egyházi programok és beruházások, ezek 118 milliárd forinttal többet kapnak. Ahogy a felcsúti kisvasút társai, a keskeny nyomtávú vasúti fejlesztésekre is 10 milliárd forinttal több jut. Utóbbi azért érdekes, mert épp a múlt héten fogadták el Seszták Miklós fejlesztési miniszter módosító javaslatát, mely szerint a „közlekedési infrastruktúra-beruházás megvalósításához szükséges legfeljebb 200 méter szélességű területsáv vagy nyomvonal”. Tehát jóval egyszerűbb lesz kisvasutakat építeni, még ha a felcsúti vonal 9 milliárdba kerülő meghosszabbítása egy tulajdonos ellenállása miatt elbukott.

Ha stadionok nem is épülnek, 39 milliárd forinttal több megy az egyedi sportlétesítmény-fejlesztésekre. Vélhetően ezt az indokolja, hogy Lázár János múlt heti közlése szerint a következő három évben huszonhétmilliárd forintból 197 lőteret hozna létre a kormány.

A határon túli magyarság ügyével foglalkozó Bethlen Gábor Alap 27 milliárd forintot kap. Míg az itthoni járási szociális és családpolitikai, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól 4 illetve 40 milliárdot vonnak el. A munkanélküliség úgy látszik, jövőre nem prioritás, 40,761 milliárddal kevesebből gazdálkodhat a Start-munkaprogram. 

Érdekes, hogy visszavágják az ingatlanberuházásokat: 4,7 milliárd forint kerül el a jövő évi úszó világbajnokságtól, további 754 millió a Dagály Strandfürdő felújításától, közel 2,9 milliárd a Nemzeti Lovardától. Utóbbi egyébként az ország legsikeresebb gázszerelőjének, Mészáros Lőrincnek fájó pont, mert a közbeszerzést Fejér B.Á.L. építőipari cégével nyerte meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.