Újraindulhat a farkaslyuki barnaszénbányászat

Húsz éve álltak le a kitermeléssel, most 100-150 fővel indulhat újra.

MNO
2016. 12. 22. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Ózdhoz közeli Farkaslyukon januárban nyolc kutatóvájatot alakítanak ki. Ha ezek tavasszal megkapják a környezetvédelmi és a további engedélyeket, valamint a területet bányatelekké nyilvánítják, akkor 100-150 fővel indulhat a termelés –közölte Ornódi László Istvánné a Farkaslyuki Szénbányák Zrt. vezérigazgatója a VG.hu szerint.

A vezető szerint a farkaslyuki bánya 7,34 millió tonna barnaszenet rejt, és közel ugyanennyit a szomszédos, csernelyi szénmező. A felfutás után évi 100-150 ezer tonna, kilogrammonként 16 ezer kilojoule fűtőértékű szenet termelnének ki Ornódi László Istvánné szerint.

A cég azt tervezi, hogy később esetleg az Ózdon egy japán partner és a magyar állam tulajdonolta bányavállalatnak adnák el a szenet. A külföldi cég hozná az úgynevezett tisztaszén- (CCS-) technológiát, amely nélkül az országban már nem épülhet szénerőmű – emlékeztet a lap.

2014-ben Magyarországon 635,7 ezer tonna barnaszenet termeltek ki a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal adatai szerint. Az ország barnakőszénvagyona 3,2 millió tonna, ebből 2,2 millió tonna termelhető ki gazdaságosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.