A madárinfluenza 230 gazdaságot érintett az országban

Több mint hárommillió állat leölését rendelték el a hatóságok.

MTI
2017. 01. 26. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: az Európai Unióban van olyan lehetőség, hogy állat- vagy növényegészségügyi problémák esetén a tagállamok válságkezelési támogatást kérhetnek, erről már el is indultak a tárgyalások. Ezenkívül rendelkezésre áll még az állami kártalanítás is, és mindent megtesznek azért, hogy a vállalkozások majd jövedelempótló támogatást is kapjanak.

Kérdésre válaszolva kifejtette: megjelent Magyarország határainál az afrikai sertéspestis, a betegséget Ukrajnában, Nagyszőlősön állapították meg, ami a magyar határtól 20 kilométerre található.

Kiemelte: a betegségre a vaddisznóállományok nagyon fogékonyak, ezért a megelőzés érdekében olyan rendelkezéseket vezettek be, hogy például minden kilőtt vagy elhullott vaddisznót be kell gyűjteni, meg kell mintázni, a házi sertéseket tilos kiengedni az erdőbe, meg kell akadályozni a vaddisznók és a házi sertések érintkezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.