Elfogyhat a kacsa és a liba Magyarországon

Húsvétig is kitarthat a hiány.

MNO
2017. 01. 30. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül elfogy a fennmaradt kacsa- és libaállomány, szeptemberig is eltarthat, mire a beszállítók újra a keresletnek megfelelő mennyiségű víziszárnyassal tudják ellátni az áruházakat – írja a Világgazdaság.

A Spar kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta, a madárinfluenza miatt kacsa- és libatermékeket csak korlátozottan tudnak beszerezni. Maczelka Márk hozzátette: a heti háromszori szállítás helyett már csak egyet tudnak teljesíteni a partnerek, így az igényeik mindössze 10-20 százalékát képesek kielégíteni. Szállító partnereik annyit közöltek előzetesen, hogy a fennmaradt kacsa- és libaállomány néhány héten belül elfogy, és újabb telepítésekben addig nem gondolkodhatnak, amíg a fertőzés tart vagy újabb üti fel a fejét.

A TESCO sajtóosztálya azt mondta, a víziszárnyasoknál tavaly december közepe óta tapasztalható készletcsökkenés, de hetente legalább egyszer azért minden érintett termékből jut az üzletek polcaira. Az Auchan is ellátási nehézségekkel küzd: a beszállítói visszajelzések alapján a termékcsoportban áremelés is előfordulhat, de ennek mértékét még nem látja az üzletlánc.

Víziszárnyasokból legfeljebb a madárinfluenza előtti mennyiség 30-40 százaléka érkezik be hetente – ezt már a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője mondta a Világgazdaságnak. Nagy István kifejtette: az egyik héten csak hízott kacsához, a másik héten pedig csak hízott libához jutnak, holott alapesetben mindkettőt átvennék minden hétfőn, szerdán és pénteken. Úgy látja, a karácsonykor tapasztalt készlethiány húsvétig is kitarthat, az ünnepi asztalról sok helyütt hiányozhat a népszerű kacsamáj vagy libacomb a madárinfluenza miatt. A Vezér-Hús ügyvezetője szerint augusztusig, szeptemberig is eltarthat, mire a kacsa- és libatermékek kínálata újra utoléri a keresletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.