Hackerek csapolják a Facebook-fiókokat

Egymilliót is veszíthet az a vállalkozó, aki nem kellő óvatossággal kezeli facebookos hirdetési fiókját.

MNO
2017. 01. 19. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebookos hirdetési fiókjukon keresztül fosztják ki a magyar vállalkozásokat pénzvadász hackerek – írja a Piac és Profit.

Práger Kitti, a Piac & Profit közösségi média szakértője szerint a módszer lényege a következő: az üzleti oldalak fotóját egy hivatalos Facebook-oldalnak látszó (a profilkép és borítókép a Facebook színeivel és logójával) oldal megosztja azzal az utolsó figyelmeztetéssel, hogy erőszakos tartalmak megosztása miatt lekapcsolják a fiókját. Ettől akkor tekintetnek el, ha az oldal üzemeltetője igazolja magát. Az azonosításhoz megadott link persze egy Facebookon kívüli weboldalra visz, ahol még a bankkártya adatait is bekérik.

Ha valaki bedől a hamis üzenetnek, akkor a hirdetési fiókjához hozzáfér egy új kezelő, aki nagy összegben hirdet friss oldalakat a cég kártyájáról. A szakértő ügyfelei között akad, akinél néhány tízezer forint után sikerült meggátolni a további költést, de van olyan is, akinek egymillió forinttal akarták megterhelni kártyáját.

Az pénznyelő oldal a Securr Privcy nevet viselte, de jó az esély, hogy azóta már lekapcsolták, mert bejelentették az oldalt, és a Facebook vizsgálni kezdte működését. Rossz hír viszont, hogy hasonló oldalt néhány perc alatt létre lehet hozni, azaz továbbra is oda kell figyelni.

A szakértő szerint el lehet kerülni a veszélyt, ha a következő dolgokra odafigyel az ember:

Ha viszont megtörtént a baj, akkor a következőket tehetjük:

Fontos, hogy magunk cselekedjünk, mert a Facebook nem, vagy nagyon lassan reagál az ilyen panaszokra. Pedig ezekben az esetekben az idő szó szerint pénzt jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.