Hónapok óta birkózik honlapjával a Földgázszállító

Ősz óta nem közli hivatalos oldalán a társaság, mennyi földgáz érkezik az országba.

Erdősi Csaba
2017. 01. 09. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintve a mínuszokat, könnyen frászt kaphat az az érdeklődő, aki a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. honlapján böngészné az ország gázforgalmi adatait. Az ott látottak alapján ugyanis úgy tűnik, tavaly szeptember harmincadika volt az utolsó nap, amikor földgáz érkezett Magyarországra. Azóta a beregdaróci, tehát a keleti, illetve a mosonmagyaróvári, vagyis a nyugati betáplálási pont is 0 kilowattórás behozatali adatot mutat. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy elakadtak a szállítások, csak azt, hogy rossz az oldal. Lakatos Edinától, a társaság szóvivőjétől megtudtuk, hogy egy elhúzódó technikai probléma miatt képtelenek feltüntetni az adatokat, de valójában mindkét irányból a megszokott ütemben zajlik az import. Kérdésünkre, hogy vajon mikorra sikerül helyrehozni a rendszert, Lakatos Edina nem tudott válaszolni, megnyugtatásul hozzátette ugyanakkor, hogy egyéb irányú adatszolgáltatási kötelezettségeiket teljesíteni tudják, így például az energiahivatal tisztában van az aktuális forgalmi helyzettel.

Legutóbb 2009 januárjában, az orosz–ukrán gázvita idején  fordult elő, hogy nem érkezett földgáz Magyarországra kelet felől, és a nyugati betáplálási ponton keresztül is csak a leszerződött mennyiség feléhez fértünk hozzá. Azt a helyzetet a gáztárolók segítségével és a nagyfogyasztók kikapcsolásával sikerült kihúzni a helyzet rendeződéséig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.