Madárinfluenza: az EB válságtámogatását kéri Magyarország

A gazdasági hatások enyhítése a cél.

MTI
2017. 01. 23. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Unió szabályozása lehetőséget biztosít arra, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból indokolt esetekben be lehessen avatkozni a belső piac működésébe, és különleges, egyedi válságintézkedéseket hozhasson az Európai Bizottság. Ezért Magyarország – tekintettel a jelentős mértékű ágazati nehézségekre – kéri a mechanizmus alkalmazását az uniótól.

A kérést Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén terjeszti elő.

A madárinfluenza miatt január közepéig mintegy hárommilliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak – közölte korábban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Hozzátette: a járvány még nem ért véget, ezért végleges számok nincsenek a károkról. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett káruk is keletkezett a termelőknek.

Január második felében Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza, ezzel Magyarországon a megbetegedés már összesen hét megyét érint. A megbetegedéseknél a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma.

Ha nem kap állami segítséget, hamar felszámolás alá kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat. Míg ugyanis a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak, ezért már a napokban elkezdődhetnek a kényszerű létszámleépítések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.