Miniszterelnökség: Megállapodtunk Brüsszellel

A kormány szerint nincs már vita: nem kell tartani az uniós pénzek befagyasztásától.

Hajdú Péter
2017. 01. 19. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodott a kormány az Európai Bizottsággal a vitás pénzügyi kérdésekről, s az erről szóló kormányzati válaszlevelet december végén ki is küldték Brüsszelbe – írja a Portfolio.hu a magyar kormány közlésére hivatkozva.

A Bizottság viszontválasza – amely remélhetőleg a magyar levélben foglaltak elfogadását is jelentené – ugyan még nem érkezett meg, de reményt keltő, hogy a megállapodásban szereplő feladatok egy részét már egy kormányrendelet tavaly őszi módosításával teljesítettük, s a maradék rendezése pedig folyamatban van.

A Miniszterelnökség szerint 2016-ban összesen 1739 milliárd forintnyi, 2014–2020-as ciklushoz uniós támogatást fizettek ki a hatóságok. Ebből szállítói előleg 137 Mrd Ft, támogatói előleg 1209 Mrd Ft, számlakifizetés pedig 393 Mrd Ft volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek közül melyik tétel volt az, amelyet már ki is küldtek a hatóságok Brüsszelbe.

Tavaly egyébként összesen 1987 milliárd forintnyi EU-támogatást fizettek ki idehaza a pályázóknak a hatóságok, ami úgy jött össze, hogy a fent említett 1739 milliárdon felül további 248 milliárd forintot még a 2007–2013-as ciklushoz tartozó áthúzódó tételként fizettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.