Nyolcmilliós bírságot kapott a KBC Securities

Súlyosító körülménynek számított, hogy a fióktelep széles körben ismert piaci szereplő.

MTI
2017. 01. 02. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank hétfői közleménye szerint az MNB piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a fióktelep a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2016. június 24-én jelentős volumenben hajtott végre automatikus eladási, majd – ugyanarra az eszközre vonatkozóan, néhány perc eltéréssel – vételi tranzakciókat.

A jegybank megállapítása szerint a vizsgált ügyletek a tőkepiaci törvény értelmében tiltott piacbefolyásolásnak minősülnek. A fióktelep ugyanis egy konkrét tőzsdei termékre vonatkozóan, döntően valós befektetői szándék nélkül – helytelenül kialakított automatizmusok által – jelentős nagyságrendű eladási megbízásokat rögzített, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy az érintett termék kínálati viszonyairól félrevezető jelzéseket közvetítsenek a piaci szereplők felé. Nem sokkal később ugyanerre a termékre vonatkozóan – szintén automatikusan – küldött vételi megbízások miatt az adott pénzügyi eszköz árfolyama mesterséges módon, a piac félrevezetésére alkalmas szinten rögzült.

A szándékolatlan megbízások hátterében a társaság automatizált rendszereinek lassulása állt, melyet a brexit (Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépéséről döntő népszavazás) miatt a szavazás másnapján világszerte megnövekvő tőzsdei tranzakciók okoztak.

A bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a fióktelep széles körben ismert, professzionális piaci szereplő. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a KBC Securities az eljárás során együttműködő magatartást tanúsított és kártalanította a piacbefolyásolással érintett befektetőit, valamint intézkedett az informatikai anomália megszüntetéséről – áll az MNB közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.