Olcsó a magyar méz, tönkremehetnek a termelők

A kínai hamis méz dől be az unióba, és az itthoni árakat is az alacsony uniós árak határozzák meg.

MTI
2017. 01. 31. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap idézi Nagyernyei Attilát, a Tolna Megyei Méhészegyesület elnökét, aki azt mondta: ha a jelenlegi áron értékesítenék a méhészek a mézeiket, az egyenes út lenne a tönkremenetelhez, egy újabb veszteséges évet ugyanis már nem bírnak ki a magyar méhészek.

Jelenleg a vegyes virágmézért 550–600, míg az akácmézért 1100–1150 forintos kilónkénti árat kínálnak a felvásárlók. Két éve még nagyon jó árakat kaptak a mézért a termelők, ám most a gyenge termés mellett is alacsonyak az árak. A kínai hamis méz ugyanis „dől be az Európai Unióba”, és az itthoni árakat is az alacsony uniós árak határozzák meg, mivel a magyar méz 70-80 százaléka exportra kerül.

Az ugyanakkor a magyar méhészek és kereskedők szerint furcsa, hogy a 2015-ben elvégzett „nagy európai mézvizsgálatnak” még mindig nincs pontos eredménye. Előzetesen azt közölték Brüsszelben, hogy a mézek mintegy 30 százaléka volt hamis, a pontos adatokat pedig később közlik. Brüsszel azonban továbbra is mélyen hallgat a kínai hamisítások vizsgálati eredményéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.