Parragh: A teljes árukészletet be kell kötni a NAV-hoz

Úgy véli, igazságtalan a helyi iparűzési adó rendszere .

MNO
2017. 01. 02. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elektronikus pénztárgép sok gondot megold, de a teljes árukészlet-nyilvántartást a NAV-hoz kellene bekötni – mondta Parragh László a Világgazdaságnak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy véli, ha a teljes árukészletet beérkezéstől számítva kellene nyilvántartani a számítógépes rendszerben, az legalább akkora hasznot hozna, mint az e-kassza bevezetése.

Parragh arról is beszélt: nem hisz a söralátét-méretű adóbevallásokban, de abban igen, hogy az informatikai adatbázisokat sürgősen össze kellene kötni. „Zajlik az adóhivatal átalakítása – amire számos javaslatunk volt –, például a kockázatos adózók listája kezd kialakulni” – fűzte hozzá.

Az MKIK elnöke egyébként úgy véli, igazuk van a kereskedőknek, akik szerint igazságtalan az, hogy a helyi iparűzési adóból (hipa) nem írhatják le az eladott áruk beszerzési értékét. „Ez klasszikus költségelem, ezért a szabályokon változtatni kell” – fogalmazott. Mint mondta, a hipa struktúráját újra kellene gondolni, mert „végtelenül igazságtalan, hogy azok a települések, ahol van befektető, gyarapodnak, ahol pedig nincs, azok szegényednek. Utóbbiaknak is fenn kell tartaniuk az infrastruktúrát” – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.