Szélerőművek adták a román áramtermelés negyedét

Több mint a kétszeresére emelkedett a szélerőművek energiatermelése az utóbbi napok viharos időjárása miatt.

MTI
2017. 01. 17. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggelig elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben a Duna menti Calarasi és a Fekete-tenger partján lévő Konstanca megyében az óránként 60 kilométeres sebességet is elérő erős szél miatt, a román meteorológiai intézet ugyanakkor valamennyi délkeleti megyére figyelmeztetést adott ki az óránként 40-50 kilométeres sebességű szél miatt.

A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica honlapján valós időben közölt adatok szerint

kedd este a szélenergia Románia legfőbb energiaforrásává lépett elő 24,5 százalékos részesedéssel.

A termelés 23,7 százaléka a széntüzelésű, 21,24 százaléka pedig a szénhidrogén-tüzelésű hőerőművektől származott, a villamosenergia-termelés 17 százalékát a vízi erőművek, 13,1 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű biztosította.

Románia szélerőműveinek többsége a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben található, éppen azokban a térségekben, amelyeket leginkább sújtott az utóbbi hetek zord időjárása, és ahol a rendkívüli hideg miatt jelentősen megnőtt az energiaszükséglet.

Tavaly januárban a szélenergia Románia energiatermelésének 11,7 százalékát tette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.