Újabb megyékben jelent meg a madárinfluenza

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza egy-egy gazdaságban.

MTI
2017. 01. 20. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel Magyarországon a megbetegedés már összesen 7 megyét érint. A tájékoztatás szerint a megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A vírust egy ásványrárói (Győr-Moson-Sopron megye) tenyésztyúk telepen és egy nagyteveli (Veszprém megye) pulykatartó gazdaságban mutatták ki. A fertőzött állományokban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állományok – mintegy 28 700 tenyésztyúk és 27 500 hízópulyka – leölését a szakemberek megkezdték. A kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a járvány kapcsán a többi állományban is azonosított vírustörzzsel.

A közlemény emlékeztet: a vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már a betegség első megjelenésénél, 2016 novemberében az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat, például vadmadár, rágcsáló. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést eddig még sosem okozott.

Magyarországon a megbetegedések összesen 7 megyét érintenek, a most bejelentetteken kívül Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéket.

Az elmúlt hónapokban több európai országból is tájékoztatás érkezett arról, hogy baromfiban és vadmadarakban azonosították a madárinfluenza megbetegedést. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan tájékoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.