Van, ahol már hiánycikk a tüzelő

Ellátási zavarokat okozhat a fogyasztás megugrása. A piac fehérítése is betett a kínálatnak.

Tóth László Levente
2017. 01. 25. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány településen átmenetileg hiány lehet tűzifából, ami egyrészt annak a következménye, hogy az illegálisan forgalomba hozott termékek kiszorultak a piacról, másrészt pedig a kereslet a szokatlan hideg miatt jelentősen megnőtt – derül ki a lapunk által megkérdezett szakemberek tájékoztatásából, akik szerint a biomassza-erőművek a korábbi években nem jártak élen az erdők újratelepítésében, s ennek ma is érezni kedvezőtlen hatását. Egy észak-magyarországi település polgármesterére hivatkozva az ATV számolt be arról, hogy „országszerte hiánycikk a tűzifa”. Ez fűtési szezonban erős állításnak számít, így lapunk is utánajárt annak, hogy valóban gondok vannak-e az ellátással.

Mint azt Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikáért felelős helyettes államtitkára kifejtette, korábban, a 2010-es évek elején az okozott gondot, hogy a garantált energiafelvásárlási ár formájában nyújtott kormányzati támogatás miatt elterjedtek az úgynevezett biomassza-erőművek. Ezekben eredetileg erdei hulladékból származó faaprítékkal tüzeltek, de később a fűtőanyaghiány miatt elkezdték égetni bennük a tűzifát és az ipari célra alkalmas faanyagot is. Több helyen egész erdőrészeket irtottak ki, s ezeket nem ültették újra.

A folyamatot egy 2011-es törvénymódosítás megállította, de az erdők korábbi kifosztásának hatásai ma is jelentkeznek. Ehhez hozzáadódik, hogy egyes kistelepüléseken nem készültek fel a tüzelőanyag-kereskedők a rendkívüli hidegre, így most akadozik a tűzifaellátás. Ez főként a kisebb falvakra jellemző, ahol jobbára kis jövedelmű családok élnek, és csak magas szállítási költséggel lehet eljuttatni hozzájuk a tüzelőt. Emiatt számos család nem képes vásárolni magának megfelelő mennyiségű fűtőanyagot.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kormány tavaly törvényt alkotott a tűzifa-kereskedelem kifehérítésére, ami miatt eltűnt a piacról az olcsóbban kínált, illegálisan forgalmazott fűtőanyag. Magyarán a piac üdvözlendő kifehéredése a kínálat szűkülésével jár együtt, ugyanis azok a kereskedők, akik korábban feketén beszerzett tűzifát árultak, már nem lehetnek jelen a piacon. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a kormánynak azért kellett lépnie az illegális tűzifa-kereskedelem megfékezésére, mert tavalyra már milliárdos nagyságrendű üzletté vált Magyarországon a falopás.

###HIRDETES2###

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó, magas közigazgatási beosztású erdőgazdálkodási szakember ugyanakkor – némileg vitatva Holoda Attila állítását – azt hangsúlyozta, hogy az erdőgazdaságokban jelentkező fahiány nem mostanában, hanem évtizedek múlva jelentkezne. – Más kérdés, hogy a tartós hidegben megnövekedett fűtési intenzitás miatt fokozódott a tűzifa iránti igény, ami helyenként okozhat ellátási zavarokat. Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy az erdők egy részét felfalták volna az erőművek – nyomatékosította forrásunk, megjegyezve: az erdőkben éppen „szezon van”, a fakitermelés folyamatos és zökkenőmentes. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár lapunknak kifejtette: nincs tudomása olyan tarvágásról, ami után ne telepítenék újra az erdőt. – A művelési területeket mindig újra kell telepíteni, ha ez nem történik meg, a szakhatóság büntet – fogalmazott az államtitkár.

Magyarországon egy átlagos téli napon 55-60 millió köbméteryi földgáz fogy el. A mostani különlegesen hideg napokon viszont 70 millió köbméter fölé emelkedett a felhasználás. A családoknak megközelítőleg 20 százalékkal magasabb gázszámlát kell majd kifizetniük – tudtuk meg szakértőktől. A távfűtéses lakásokban élők hasonló nagyságrendű fűtésköltség-növekedéssel számolhatnak, mert a legtöbb távhőtermelő földgázzal fűt. Az átalánydíjat fizetők a nyár elején szembesülhetnek a számlával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.