Az ellenzék aggódik a gáztározók kiürülése miatt

A DK szerint a magyar energiaellátást a kormány kiszolgáltatta az oroszoknak, a Fidesz cáfol.

MNO
2017. 02. 01. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napi.hu írta meg szerdán, hogy egy-két héten belül kiürülnek a magyarországi kereskedelmi tározók, így a fogyasztást már csak a csekély mértékű hazai kitermelésből és a növekvő importból kell ellátni a tél utolsó napjaiban.

Ennek kapcsán Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője elmondta: a kabinet „felfoghatatlan felelőssége”, hogy az időjárásra bízta a lakosság sorsát. A politikus szerdán a távirati irodával azt közölte: hiába figyelmeztették már tavaly ősszel a kormányt, mégsem töltötte fel Magyarország gáztározóit, most pedig az időjáráson múlik, hogy a magyarok fázni fognak-e, mert napokon belül kiürülhetnek a tározók.

A szóvivő hangsúlyozta, a Fidesz korábban arra hivatkozva költött százmilliárdokat gáztározókra, hogy azzal tartalékol majd az ország. Ez is hazugság volt, a nemzeti szuverenitásról papoló Orbán-kormány ezzel olyan mértékben szolgáltatta ki az országot az oroszoknak, mint eddig senki a rendszerváltás óta – jelentette ki, súlyos hibaként értékelve azt is, hogy csökkentették a Gyurcsány-kormány által kötelezően tárolt stratégiai gázmennyiséget.

A Fidesz azonban ezt másképp látja. Kommünikéjükben idézték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerdai közleményét, amely szerint nincs veszély, „továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása”, és a folyamatos ellátást az import források, a magyarországi termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják.

Eközben Szanyi Tibor közleményében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tisztviselői és az Európai Parlament képviselői az Energia Unió kialakításán dolgoznak.

„Az Európai Bizottság tavalyi javaslatával már közelebb jutottunk egy működőképes, igazságos energiaellátási rendszerhez, ami felölelte a villamosenergia-piac kialakítását, a megújuló energia és az energiahatékonyság területeit” – húzta alá Szanyi Tibor. A politikus szerint Magyarországnak az lenne a feladata, hogy elköteleződjék a megújuló energiaforrások irányában, szükség volna energiahatékonysági programok indítására és reális energiaárak kialakítására.

„Az energiahordozók fideszes túlárazásából származó lopásának ideje tehát lejárt! A következő kormány feladata pedig ezek tényleges megvalósítása mellett nem kell, más legyen, mint az Orbán-kormány elszámoltatása” – emelte ki Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.