Bevásárolt képekből a jegybank

Hat Csernus Tibor- és egy Benczúr-képpel gazdagodott a Magyar Nemzeti Bank gyűjteménye.

MN
2017. 02. 13. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sajnálja a pénzt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ha magyar kultúráról van szó. Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjének szombati kiadása szerint a jegybank az Értéktár program keretében átszámítva több mint 386 millió forintot fizetett hét festményért. A legdrágább alkotás Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogatása című munkája. Az 1875-ben készült festményért az MNB kereken 400 000 svájci frankot (115 600 000 forintot) fizetett egy zürichi műkereskedőnek. A képet a Magyar Nemzeti Galériában tekintheti majd meg a nagyközönség. A XIX. század akadémikus stílusa mellett a jegybank a modern művészetnek is kedvelője. Ezt mutatja, hogy a Benczúr-kép mellett a 2007-ben elhunyt, Kossuth-díjas festő és grafikus Csernus Tibor hat alkotását is megvásárolták összesen 880 000 eurórét (kerekítve 271 millió forint). Az eladó ebben az esetben a somlói borászatáról is ismert Kreinbacher József Péter építési nagyvállalkozó volt. Az értesítőből nem derül ki, hogy ezeket az alkotásokat hol kívánják majd kiállítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.