Csaba László nem az állami túlköltekezésben hisz

A közgazdász szerint költségvetési pénzekből nem lesz tartós fejlődés.

MNO
2017. 02. 02. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem egyedül jelzem a jobboldalról a kormánynak, hogy nem ezt ígérték, nem tettek eleget, és amit tettek, annak egy része nem jó irányt mutat” – mondta Csaba László közgazdász a Heti Válasznak.

Ismert, az elmúlt időszakban a jobboldali értelmiség egyik legfontosabb szervezete, a Professzorok Batthyány Köre is elégedetlenségének adott hangot az Orbán-kabinet politikájának egyes elemei miatt.

A közgazdász értelemszerűen gazdasági kérdésekben nyilvánított véleményt a lap hasábjain. Meglátása szerint az elmúlt években a kormány számos jó lépést tett afelé, hogy hosszú távon stabil pályára álljon az ország, és ezt az esélyt nem szabadna elszalasztani. Viszont teljesítményt csak a gazdaság különböző elemeiből lehet elérni, most pedig ez elemek egyike sem áll jól – állapította meg Csaba László. Úgy véli, a költségvetési pénzekből nem lesz tartós növekedés. Véleménye szerint az állami beruházásoktól nem jön meg a cégek kedve a fejlesztésekhez.

A bankrendszer hatalmas pénztömegen ül, de nem tudja kihelyezni, mert nincs a vállalkozóknál beruházási igény, illetve nincsenek hihető tervek. Bizakodó, a piac fejlődésében hinni tudó vállalkozásokra van szükség a biztos növekedéshez. A növekedésnek ugyanis nem akadálya az, ha az állam nem költ eleget, sőt a túlzott költés inkább a hátráltatója lehet – mondta el a szakember. Véleménye szerint a pénzosztogatás helyett felelős döntés lett volna inkább az államadósság csökkentése. Úgy gondolja, az nem elfogadható gazdaságpolitika, hogy a rossz és a jó években is deficites a büdzsé.

Csaba László szerint nem érdemes dübörgő gazdaságról beszélni, látva a háztartások anyagi helyzetét. Belső reformokra lenne szükség az állami túlterjeszkedés helyett. Sok a bizonytalan megtérülésű nagyberuházás is – Paks, Belgrád–Budapest-vasútvonal –, ezek ráadásul ellenőrizhetetlen pénzköltést vonnak maguk után, mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.