Ezek Európa legszennyezettebb országai

A hetekig húzódó nagyvárosi szmog eloszlott, de a környezetszennyezés velünk maradt.

Csécsi László
2017. 02. 20. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia és Kuvait a világ két legkörnyezetszennyezőbb országa egy új felmérés szerint. Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan valamivel jobb helyzetben van, mint Csehország és Szlovákia.

A kutatást az Eco Express nevű, energiahatékonyságot mérő oldal készítette 135 ország adatainak összehasonlításával. Az országra jellemző mérőszám kiszámolásánál azt vették figyelembe, hogy mennyi az egy főre eső energiafogyasztás, mennyi az üzemanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás, milyen szennyezett a levegő, mekkora a légszennyezettség szerepe a halálozásokban, illetve mekkora a megújuló energiák használatának aránya. A kutatók nemcsak azt mérték, hogy mekkora a környezetszennyezés, hanem azt is, hogy a kormányok milyen lépéseket tesznek a visszaszorítására. Minél kisebb szám jött ki, az ország annál kevésbé „mérgező” a kutatók szerint.

Az adatok azt mutatják, hogy Szaúd-Arábia van a legrosszabb helyzetben: egyike a világ legnagyobb olajkitermelőinek, ráadásul nagyon kevés megújuló energiát használ, habár az adottságai ideálisak a napenergia-termeléshez. Az Eco Express szerint a fenti körülmények arra utalnak, hogy Szaúd-Arábiát érdekli a legkevésbé a környezetszennyezés.

Mindeközben Kína azt tervezi, hogy 2020-ig 292 milliárd angol fontnyi összeget költ a megújuló energiatermelés terjesztésére. – Bár az ázsiai ország továbbra is a legszennyezőbb államok között foglal helyet, a jelek szerint a kínai kormány elkötelezte magát a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett – vélik a kutatók.

Európában Luxemburg áll a legrosszabb helyen. A kutatók szerint azért, mert a környező országok, Németország és Belgium szennyezésétől szenved.

Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan a régiónk középmezőnyében található. Csehország és Szlovákia rosszabb helyzetben van, Románia és Horvátország viszont jobban áll a felmérés készítői szerint.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.