Fél év csúszás: jön az állami lakásfelújítási program

Harmincezer lakás energetikai korszerűsítésében segíthet a várhatóan pénteken megnyíló hitelkeret.

Illés József
2017. 02. 23. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem féléves csúszás után várhatóan pénteken meghirdeti a kormány azt a kamatmentes hitelprogramot, amelynek a segítségével a családok elvégezhetik a lakásuk energiatakarékossági célú felújítását. Emlékezetes: a kabinet már többször beígérte, hogy elindítja a hitelezést a lakáskorszerűsítések támogatására. A kormány először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető kölcsönök kiosztásának az elindítását, később azonban tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának az időpontját, amit ezúttal február végére tettek át.

A hitelt egyebek mellett fel lehet venni a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve például napkollektoros rendszerek telepítésére. A felújításokhoz legalább 10 százalék önerő szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. A családi házak esetében maximum 10 millió forint, a társasházaknál lakásonként legfeljebb hétmillió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a kétmillió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet. Ugyanakkor az ingatlanokra második jelzálog is bejegyezhető lesz, amennyiben ezt az értékhatárok engedik. A futamidő legfeljebb 20 év lehet.

A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, melyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre. A kölcsönt az úgynevezett az MFB-pontokon lehet igényelni. Újdonság a korábban ismert feltételekhez képest, hogy az Otthon Melege Program támogatásával kombinálható lesz a hitelprogram, továbbá a lakástakarék-megtakarítások mellé is igénybe vehető lesz.

– Örvendetesnek tartom, hogy a kormányzat végre meghirdeti a lakásfelújítás-támogatási programot. Azt azonban látni kell, hogy ez a kamatmentes kölcsön nem old meg minden problémát. Számos családnak jelentős segítség lett volna például, ha kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, amelyet az Európai Unió kész volt biztosítani az otthonok energiatakarékossági átalakításához. A vissza nem térítendő támogatás elvonásával gyakorlatilag megfelezte a kormány a rendelkezésre álló keretet – nyilatkozta lapunknak a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője.

Szalai Gabriella elmondta: a hazai lakásállomány korszerűsítéséhez a kormányzat által elkülönített összegnél nagyságrendekkel nagyobb forrásokra lenne szükség.

A most induló hitelprogram segítségével optimista becslések szerint mintegy 30 ezer lakás újítható fel. Egy közelmúltban elvégzett felmérésből az derül ki: megközelítőleg 920 ezer család fontolgatja, hogy belevág az otthona modernizálásába. A mintegy 4,4 milliós hazai ingatlanállományból pedig legalább kétmillió szorulna korszerűsítésre – érzékeltette a léptékbeli különbséget a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.